A kiegyensúlyozottság fogalma az RTL Klub kivételével lényegében nem létezik az esti híradókban, és a két közszolgálati televízió még a Hír Tv-nél is jelentősebb teret nyújt a kormánypártok számára – derült ki a Policy Solutions legutóbbi médiaelemzéséből.

 

Habár az egyszeri néző nem húz strigulákat híradó alatt, szabad szemmel is látni, kicserélődtek a szereplők a hírműsorokban. És lám, épp az az RTL Klub az európai műsorszerkesztési elvekhez leghűbb médium, mely képes 20 hírbe 300 284 halottat és 300 sérültet bezsúfolni (egy 2005-ös számításom alapján).

A köztévé korábban azzal reszelte az idegeinket, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében minden áldott hírrel kapcsolatban előrángattak egy ellenzéki politikust, akár fontos új törvényjavaslatról, akár egy községi tornapálya átadásáról, akár árva oposszumok örökbefogadásáról volt szó. Végre feladták ezt az esztelen szerkesztési elvet, olyannyira hatékonyan, hogy MSZP-s politikus legfeljebb folyamatban lévő büntetőeljárás kapcsán (vádlottként, vagy minimum gyanúsítottként) kerülhet adásba. Az LMP-sek meg túl tiszták (még), azért érdektelenek. Így viszont egy m1-es Híradó 83 százalékában hallgathatjuk kormánypárti (kormánytag, fideszes és KDNP-s) politikusok okosságait, aminél csak a TV2 Tények 84 százaléka riasztóbb. A különbség annyi, hogy a királyi tévén a megszólalók 53 százaléka kormánytisztviselő, és csak 24 százalékuk Fidesz-politikus, az egykor komcsikettőnek is csúfolt csigatévén épp kétszer annyi a Fideszes, mint az m1-en, és a maradék 38 százalék a kormánytisztviselő. Ám míg a TV2 berkeiben egyáltalán nem okozott személyügyi fennakadásokat ez a leheletnyi hangsúlyváltás, a köztévét több ko­­moly újságíró is elhagyta, vagy kipöckölték őket, míg másokat szórakoztató műsorokba száműztek bohóckodni.

Üdítő, hogy a nagy kereskedelmi tévék híradóiban egyáltalán nem szerepel a Jobbik. Érthető az elzárkózás, hiszen a párt legszívesebben sóval hintené be a kertévék nyomát is. Másrészről becsülendő, hogy a szerkesztőknek van annyi vér a pucájában, hogy ha nem szalonképes valaki, kiegyensúlyozott tájékoztatás ide vagy oda, akkor se tesznek elé mikrofont, ha éppenséggel parlamenti képviselő az illető. A köztévé rosszul értelmezi a közszolgálatiságot azzal, hogy műsoraiban rendszeresen szóhoz segíti a Jobbikot, csak mert beválasztották őket az Országgyűlésbe. Ha pedig a szerkesztők nem tesznek fügefalevelet szimpátiájuk elé, akkor még a pártatlanság látszatának is annyi.

A BBC-be szökőévben egyszer legfeljebb azért engednek be szélsőjobbos politikust, hogy nyilvános tévévitában, egyenes adásban korrektül porig alázzák, mint Nick Griffint, a Brit Nemzeti Párt elnökét. Griffin, aki többször megfordult Budapesten (például a Jobbik 2008. október 23-i nagygyűlésén), tévés szereplésével nem hogy új támogatókat nem szerzett pártjának, de azok se szavaznának már rá, akik egyes pontokban egyetértenek vele. Például azt mondta: „szeretné, ha Nagy-Britannia 99 százalékban ismét genetikailag fehér lenne”. Ilyesmire persze nálunk is lenne igény.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!