Sajnos nem tudjuk megígérni, hogy december 21-én újra elmarad a világvége, de pár egyszerű tippel hozzájárulhatunk egy esetleges apokalipszis túléléséhez.

 

Az elmúlást, olykor lázadozva ugyan, de elfogadjuk az élet körforgásának részeként. Mennyivel demokratikusabb, ha közösen ér bennünket a vég, és a hottentottáktól az eszkimókig mindenki egyszerre mehet a saját Walhallájába, anélkül hogy évtizedekig a sorára kelljen várnia. Megnyugtató lehet a tudat, hogy ha a mi fejünkre esik a meteor, az egyben palacsintává lapítja a barátainkat, de még a sunyi második szomszédot is, akik mind elkísérnek bennünket az utolsó nagy, közös szalonnasütésre.

Persze annak is örülhetünk, ha néhányan túlélik az apokalipszist, főleg ha mi is rajta vagyunk a szerencsések listáján. Végre megvalósíthatjuk gyermekkori Robinson-álmunkat, és lombkunyhót építhetünk lakatlanná vált földrészünkön. Az 1970 után Magyarországon születettek négy farostle- mezből és két tükördarabból bármilyen mostoha életkörülmények között (elvileg) tudnak periszkópot barkácsolni, ami igazi evolúciós előny lehet.

Áldani fogjuk az eszünket, ha már tavaly karácsonyra megvettük Bear Grylls, a túlélés szakértőjének teljes életművét DVD-n, vagy ha voltunk olyan előrelátóak, és bérelt helyen, egy luxusbunkerben, vagy a kert végébe betonozott objektumban vészeltük át a világvégét, mert ez esetben bizonyára készleteink is akadnak.

Feltétlen legyen a kamránkban só (nem csak az élelmiszer tartósítására alkalmas, de remek fizetőeszköz is lehet), instant teapor, levespor, kakaópor, kávépor, szárazkolbászpor, füstölt húspor, halkonzervpor – és mindehhez elég tészta, no meg rengeteg víz. Evőeszközről fölösleges gondoskodnunk, a kínai evőpálcika már legalább három világvégét túlélt. Meglehet, hogy – akárcsak a Jericho című amerikai sorozatban – a levegő és a talaj szennyezett, ezért ne fogyasszunk semmilyen termést, vagy felszíni vizet.

A higiéniáról azonban nem kell lemondanunk: készítsünk szappant zsírból vagy faggyúból. Illatosítsuk fenyőgyantával, figyelve arra, hogy tűlevelek ne kerüljenek bele. És hogy a világvége ne legyen egyben a szájápolás apokalipszise is, rágcsáljunk mentát, zsályát, és dörzsöljük fogainkat bolyhos pulóvercsücsökkel.

 

A világvége öt igazi jele

1. Sorra dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok: az idén már május 3-án 32,3 fokos rekord meleg volt Magyarországon.

2. Az elmúlt ötszáz évben 869 állatfaj halt ki, jelenleg 16 928 veszélyeztetett, minden nyolcadik madárfajra, negyedik emlősre, ötödik gerinctelenre, harmadik kétéltűre és minden második teknősre pusztulás vár.

3. A sarki jég a vártnál is gyorsabban olvad, az egykor havas tundrán már zöld növényzet nő.

4. Az extrém hőség, az aszály és a viharok miatt veszélybe kerül több gabonafajta, emiatt eltűnhet a tészta, a csokoládé és a kávé.

5. A bibliai jóslat szerint a világvégén a vakok látni fognak, és a bénák járni – a tudomány segítségével ez már lehetővé vált.

 

10 kütyü a túléléshez

Vízálló GPS-lokátor és jeladó (140 ezer Ft) – bár az elem ebben is lemerül egyszer

Tűzcsiholó acél (4000 Ft) – Bear Grylls is ezt használja, esőben is gyújthatunk vele tábor-, vagy bozóttüzet

Dinamós zseblámpa (2000 Ft) – jeladásra is kiválóan alkalmas

Múmiahálózsák (20 ezer Ft) – a hideg éjszakákra vagy az örök télre, árvíz esetén csak korlátozottan alkalmas

Víztisztító palack (40 ezer Ft) – egy család éves ivóvízszükségletéhez elég, ha van miből szűrni

Kemping gázfőző (6000 Ft) – mert nincs jobb lélekmelegítő egy tál forró sóletkonzervnél

Napelemes sátor (40 ezer Ft) – beépített fűtéssel, világítással, wifivel és USB töltővel. Házilag is elkészíthető bármilyen sátorból, egy napelemből és tíz méter elektromos kábelből

Éjjellátó (50 ezer Ft) – sötétben helyzeti előnyt jelent mindenfajta élőlénnyel szemben, különösen hasznos, ha vándorolnunk kell

Napelemes hátizsák (30 ezer Ft) – dinamóval összekapcsolva trafóként használható

Ford F650-es gépkocsi (23 millió Ft) – a 20 literes fogyasztás dízelolaj hiányában máris luxus, de a gyémánttal erősített bozótráccsal áthajthatunk egy kiéhezett zombihordán

Címkék: tudomány, világvége

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!