Szputnyik Hajózási Társaság–Stereo Akt: Leselkedők, Jurányi Inkubátorház.

 
Fotó: Dömölky Dániel

Amint belépünk az előadás helyszínére, az inkubátorház udvarába, látcsövet és fülest kapunk a kezünkbe. Nem minden ok nélkül, hiszen a ház emeletein zajlik majd a játék – a magasban vagy épp zárt ablakok mögött, amíg mi, nézők (felerősített kukkolói attitűdünkkel) a szabadban kapunk helyet. Kezdődik az előadás, s rögvest azzal szembesülünk, hogy a közös képviselőt játszó színész is a fülére helyez egy fülhallgatót, s kiteszi sajátos kukkerét – tükörképünk lesz.

A Boross Martin rendezte produkció mégsem a megfigyelésekről s a lehallgatásokról szól. Hanem rejtett életmódot folytató házibarátainkról, a csótányokról, valamint a csótányinvázió okáról és az ellene folytatott irtási hadjáratról. Amely, mint tudjuk, eleve kudarcra ítélt. A csótány él és élni akar. Kiirthatatlan, akár a gyűlölet. Például mert a lakók nemcsak eszeveszetten irtják, de maguk generálják is őket. Persze az is kérdés, feltétlen igyekezzünk-e kiirtani, vagy hagyjuk létezni, s így láthatóvá, ellenőrizhetőbbé tenni e kártevőket?

Szimultán zajlanak a mikroharcok a négy szinten, s vallomásokból, gyanakvásokból, vádaskodásokból áll össze a kép.

Egy társasház életképeiből bontakozik ki egy társadalmi kórrajz. Végül kiderül, Kafka-parafrázist látunk: e csótányok tulajdonképp maguk a lakók, legalábbis rosszabbik részük – egymás iránti a gyűlöletük. Amelyből mindig sikerül valamicskét átmenekíteni. Mert többségüknek életbevágó szüksége van az ellenségképre s a gyűlölködésre.

E hatvanperces csótányinvázió mégsem válik gyomorszorítóvá, sem röhögtetőn abszurddá. Ami még rosszabb, igazán elgondolkodtatóvá sem. Az ötlet hiába ígéretes, a térkezelés ötletes, a zenei anyag jópofa, a házfalra kivetített videoanimációk szellemesek, ha épp az írói alapanyag kevéske. Gondolatszilánkok vannak csupán, jobban, rosszabbul megalkotott karakterek, improvizációra épülő szkeccsek, és sikerült vagy kevésbé sikerült poénok. A koprodukcióban készült előadás érdekes kísérlet marad hát.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!