Hójelentés - Hans Christian Andersen: Hókirálynő - Budapest Bábszínház

  <h1>Hókirálynő-előadás a Budapest Bábszínházban - Fotó: Éder Vera</h1>-
  <h1>Hókirálynő-előadás a Budapest Bábszínházban - Fotó: Éder Vera</h1>-

Hókirálynő-előadás a Budapest Bábszínházban - Fotó: Éder Vera

- – Kép 1/2

 Lassan eljegesedik minden, hiába közeleg a tavasz. Ez persze most nem időjárás-előrejelzés, hanem egy Andersen-mese lenyomata, pontosabban „szélesvásznú változata” – ahogy a színlap írja. És valóban, a teret szinte csak két irányban használják most, aztviszont kreatívan, sőt mi több, látványosan.

Fige Attila rendezésében road movie-szerű e bábmozi. Gerda (Spiegl Anna) útra kél, hogy megmentse barátját (Hoffer Károly) a Hókirálynő jégbirodalmából, az úton pedig többekkel is találkozik.

Az alakítások közül kiemelkedik a király két elvetemülten elkényeztetett és egymással folyton-folyt marakodó gyermeke Mórocz Adrienn és Szollár Tibor féktelenül virgonc megformálásában. A népszerű Andersen-mesét maga az előadás is jópofán, velősen és némiképp borzongatón varázsolja színpadra. A Hókirálynő (Pallai Mara) és csatlósai például a hatalom különös varázserejével bírnak: képesek uralni a teret, s megfélemlítőn mindenhol jelen lenni. Fejük itt, törzsük ott, kezük, lábuk amott. Senki nem menekülhet előlük. Némi vigasz, hogy legvégül aztán valóban darabjaikra esnek szét.

Ám addig rettegjen, aki él. „Aki fütyül a pénzre, az lázadó” – hangzik fenyegetőn a megállapítás a királynő küldöttétől. Talán igaza is van: nem törődni a pénzzel manapság nagy luxus. Mindazonáltal szeretetre, barátságra és összetartásra voksoló történet ez.

Bár a Hókirálynő dermesztő varázsát meglepő gyorsasággal, szinte konfliktusmentesen söpri le magáról a happy endben a rabul ejtett fiú, történetét látva mégis belénk mar a gondolat: mily könnyen elcsábulhat bárki egy teljhatalmú uralkodó által felkínált hatalom mámorától.

Még szerencse, hogy mindez csak mese, így győzedelmeskedik végül a jó.

Címkék: bábszínház, mese

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!