Vasárnapi ajánlataink. A palettánk szokás szerint ezen a hétvégén is színes. Otthonülőknek és országjáróknak is hasznos ötletek.

Így is lehet – április 26., vasárnap

Baba-Expo és Babaruha-Börze
Herman Ottó Gimnázium, Tornacsarnok, Miskolc,
Tizeshonvéd út 21.

Miskolcon, és nemcsak használt ruhák, hanem a legújabb trendek. Vagyis: babadivat. 

Állat-, Termény- és Kézműves Vásár
Tahitótfalu
Szent György havának 26. napján reggel nyolctól délután négyig hajtják az állatokat, de akit csak a vásári forgatag érdekel, annak elég eljutnia a Tahi híd melletti rétre. 

Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok
Hód-Mezőgazda Zrt. Kiállítási Centruma, Hódmezővásárhely,
47. főút 195. km

Nem csak nézni, bírálni is lehet az állatokat – mert azok hagyják, bár nem biztos. A lényeg: minden, ami ló, szarvasmarha, sertés, juh, kecske, baromfi, nyúl, hal, vad, és az állattenyésztéshez kapcsolódó növénytermesztés. 

Corvinus Díszkert
Kertészeti és Gasztronómiai Szakkiállítás és
Vásár
Budai Arborétum, Budapest, Villányi út 29–43.

Ha kellene valami a kertbe, lehet, az ezen a vásáron ott lesz. Azért pálinkát is lehet kóstolni. Meg bort. És kézműves sört. Sajtot is. 

Kecskeköröm Ünnep
Tihany, Belső-tó partja

Szezonnyitó a félszigeten, és ha már nem bír többet enni vagy inni, ne kiabáljon feleslegesen, mert úgysem lesz visszhangja.

Családi programok napja
Vasárnap a budapesti Szent István parkban több zsidó szervezet megünnepli Izrael Állam 67. születésnapját. Egész délután minden korosztálynak kedves programokkal készülnek a szervezők, lesznek koncertek, izraeli ételek, italok, ékszerek, előadások, gyermeksarok, izraeli utcabál. Szintén vasárnap a Városligetben rendezik az V. Országos Rendőr- és Tűzoltónapot, érdekes és különleges programokkal. Az egyedi járművek felvonulását kutyás bemutató követi, de lesz közlekedési verseny is.

Rémisztően kedvesek
Ha láttak már közelről denevért, tudják, nem éppen a szépsége miatt híres az állat. Viszont korántsem annyira ördögi, mint azt sokan feltételezik róla. Az Abaligeti Cseppkőbarlang bejáratától nem messze van egy régi turistaház, most főképp denevérek lakják. Nem éppen élő állatok, de elvégre ez volna egy denevérmúzeum lényege: részleteiben és egészében is szemügyre vehetjük, meglehetősen közelről, hogyan is néz ki ez a jószág. Van itt preparált állat, interaktív tárlat, és a legkíváncsibbak azt is megtudhatják, hogyan szaporodnak a denevérek, és miért lógnak fejjel lefelé, miközben ez csak annak különös, aki nézi ezeket a csodálatos, ma már veszélyeztetett lényeket.
– BEN

Denevérmúzeum, Abaliget - Németh András Péter felvétele

 

Szörényi 70
Az osztrák Alpok tövében, Gmunden városkában 1945-ben, április 26-án született Szörényi Levente, ma már Kossuth-díjas zeneszerző (Illés, Fonográf, István, a király). A 20. század második felének könnyűzenéjében alkotott egyedit és maradandót. Dallamvilága kiválóan ötvözi a népzenei hagyományokat, valamint a régi és a modern kor ízlését. Ha kíváncsiak rá, hogyan, hallgassák meg, mondjuk, a Fonográf 1977-es, Edison albumáról a „Köszönöm, Doktor Úr!” című dalt!  (Köszönöm, doktor úr!  https://www.youtube.com/watch?v=6cZgwoUf6_I )

Zöld gomb
Vannak, akik szerint hiába lett 25 évvel ezelőtt újra egységes Németország, olyan mélyen rögzültek az egykori Népi Demokratikus Köztársaság területén élők értékei és érzései, szokásai, beleértve a nyelvi fordulatokat, hogy a mai napig lehet tudni, ki él keleten, és ki nyugaton. Persze, idő kérdése, mikor egyenlítődnek ki a különbségek, de mi van akkor, ha valaki nem tudja, hogy a világ megváltozott körülötte, és ezt nem is akarják neki megmondani.
–BEN

Good bye Lenin!, német vígjáték, 117 perc,
Cinemax, 18.30
Fotó: HBO

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!