Letölthető bútorok. Magyarországon eddig nem látott közösségi projekt mutatkozik be a hétvégén a Construma építőipari kiállításon.

- – Kép 1/4

A Download Design lényege, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem dizájner hallgatói elérhetővé teszik az általuk megálmodott bútorok terveit.
(www.downloaddesign.hu)

Zöld gomb
Korai film a vasárnaphoz, de történetünk hősei is korán kelnek, felszállnak a vonatra, ülnek egymással szemben, mellett, és egy idő után azt veszik észre: egymásba szerettek. A gond csak annyi: mind a ketten házasok. Egy két éve végzett felmérés szerint a franciák a leghűtlenebbek, de közülük is leginkább a jómódúak, a bankárok, valamint a biztosítási ügynökök. A magyarok többsége életében legalább egyszer félrelép, főleg a Budapesten élők.

 

Zuhanás a szerelembe, amerikai romantikus dráma,
106 perc, Cinemax2, 9.10

 

 

Zakatol a... zakatol a...

Eredetileg fát és követ szállítottak a 600 mm-es nyomtávú Királyréti Erdei Vasút vonalain, gróf Franken-Siersttorpff János földbirtokos akarata szerint, de az nagyon régen, 1893-ban volt. Az 1970-es években már úttörők daloltak arrafelé szép magyar hazánkról, az 1980-as évekre pedig átépítették, hogy a „széles nyomtávú” (760 mm-es vonal) turisták is jól érezzék magukat.
Ma az ország egyik leghangulatosabb vasútvonala, Kismarostól indul (hétvégente 9 órától) és Királyrétre érkezik fél óra alatt. Onnan pedig már meghódítható a Börzsöny: Magas-Tax, Nagy-Hideg-hegy, Csóványos.
–ben

 

ÍGY IS LEHET - ÁPRILIS 19.

Sakura Ünnep
ELTE Füvészkert, Budapest, Illés u. 25.
Egy haiku verseny összes pályaműve olvasható a kertben. „Cseresznyevirág / szálló felhők sóhaja / tavaszi szél jár.”

 

WEKERLEfeszt – Gyerekfeszt
Kultúrház és Könyvtár, Budapest, Petur u. 7.
Délelőtt Juhász Magda költő, író mesél, makettkészítés, gyimesi táncház és üvegfestés.

 

IV. Toros és Pálinkafesztivál
Székesfehérvár, Palotai kapu tér
Színpadok és slágerek, délután sorsolás is lesz, terítéken a toros tálak.

Hagyományőrző tavaszköszöntő
Lovas- és Élménypark, Sóskút, Bajcsy-Zs. u. 61.
Huszárok jönnek-mennek, gyerekek táncolnak, zenekar is rázendít. Kürtőskalács kötelező.

 

Rügyfakadás, tavaszünnep
Nagymező-Kirándulóközpont, Gyenesdiás
Főzőverseny, régi korok konyhája, kődobás és sodrófahajítás férfiaknak és nőknek.

 

 

Lemezbe préselve 
Ki hitte volna, hogy a hagyományosan április 3. szombatján világszerte megrendezett Lemezboltok Napjának (Record Store Day) idei legnagyobb slágere egy 33 éve beszerezhetetlen lemezelőzetes felvétel lesz – kazettán újrakiadva!
A Metallica No Life ’til Leather demója mellett persze számtalan exkluzív – elsősorban vinyl – kiadvány közül lehet válogatni: többek között limitált szériás David Bowie-, Frank Zappa-, Beck-, King Crimson-, Miles Davis-, Slayer-, Deep Purple-, Garbage-kislemezek várják a budapesti hanglemezboltokban is a gyűjtőket. Ahogy az esemény idei nagykövete, Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters) fogalmazott: „A lemezbolt lett a templomom, a könyvtáram és az iskolám egyben.” A fővárosi Wave-ben és Musiclandben ráadásul speciális minikoncertek várják a zenebolondokat. A Wave-ben ANEZ, Rícsárdgír, Wattican Punk Ballet, Middlemist Red és Gustave Tiger, a Musiclandben Jónás Vera, a visszatérő Amorf Ördögök, Jazzékiel és Amber Smith szórakoztat. Aki mind a 9 ingyenes fellépést szeretné végignézni, ingázva a két helyszín között, megteheti, hiszen a Wave-ben minden páratlan órában (11 órától), a Musiclandben minden páros órában (12-től) kezdődnek a koncertek. (HORNER)

2015 nyarától a világ minden táján ugyanazon a napon, pénteken jelennek meg a friss albumok – ekként döntött a Nemzetközi Lemezipari Szövetség (IFPI). Így mindenki egyszerre hallhatja elsőre friss kedvencét. Azt remélik, a döntéssel az illegális zeneterjesztést is visszaszoríthatják.

9,2 millió 
vinyllemezt adtak el tavaly az USA-ban, 50%-kal többet, mint 2013-ban.

 

Lapozó.
100 éve, április 19-én hunyt el Lovik Károly író, lószakértő, szabadkőműves. Lefordította az Anyegint, megújította a magyar sportújságírást, nyert lóversenykupát és irodalmi díjat. Úriember és életművész volt. A kertelő agár című regénye (1907) az aranyifjak Pestjének romantikus regénye – és egyben paródiája.

 

 


 

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!