Vasárnapi ajánlataink: Így is lehet. - Zöld gomb. - Pazar két emelet. - Madarat tejéről.

Kutyakiállítás - Fotó: Németh András Péter

- – Kép 1/4

ÍGY IS LEHET - MÁJUS 3.

Jókai-napok
Balatonfüred, Blaha utca 5.

A Kokoska-völgyben már május 2-án bablevest főznek, vasárnap négykor tárlatvezetés a Jókai Emlékházban, de háromkor már meseszínház a Kisfaludy Galériában.  

A magyar „ser” ünnepe
Mórahalom, Móradomb körút 5.
Kézműves és házi sörök, egészen kiválóak, és ha egy idő után úgy érzik, összement a világ a kóstolásban, az nem véletlen: itt találhatók az ország jellegzetes és híres épületeinek makettjei.  

Palóc Majális
Parádfürdő, Peres utca 16.
„Rendezvény a magyar lélek emelkedésére”, de ha nem beszél palócul, az sem baj. 

Budapest Grand Prix CACIB Kutyakiállítás
Hungexpo, Budapest, Albertirsai út 10.
A CACIB annyit jelent, hogy nemzetközi, és szukákat és kanokat díjaznak. Veszett kutyákat nem engednek be. 

31. Nemzetközi Dixieland Fesztivál
Salgótarján
Délelőtt 11-kor Gospel-koncert a Szent József-plébániatemplomban, délután négykor szabadtéri gála a Fő téren.

FILM ŐZE LAJOSRÓL - Zöld gomb
Sajátos hangulatú dokumentumfilm az egyik legkiválóbb magyar színészről, aki mindössze 49 évet élt, de mind a színpadon, mind a filmvásznon olyat alkotott, amivel örökre beírta magát a halhatatlanok közé. Kossuth-díjat csak halála után hat évvel, 1990-ben kapott, nevét művészeti iskola is viseli, ahol legfontosabb az ember, az értékek tisztelete. Nagy szegénységben nőtt fel, gyermekkorában dadogott, gátlásait később dúdolással, nótázással küzdötte le. Érzékeny volt a világ dolgaira, néha mélyre merült, máskor szárnyalt.
–BEN
(Mestersége színész – Őze Lajos, m3, 22.05, 52 perc) 


 

Pazar két emelet
Na jó, úgy könnyű, mondhatnánk, hogy halála előtt hét évvel, 1482 decemberétől 1483 februárjáig itt lakott Mátyás király, és egy uralkodó nem akárhol száll meg, de tény: ez a ház nagyon rendben van. Magángyűjteményként indult, ma a városé. És ez sem volna, ha bizonyos Storno Ferencet, aki 1845-ben Bajorországból Pozsonyba indult, nem igazították volna téves útra, így a Duna- parti város helyett az Ikva-patak partján épült Sopronba érkezett. A rajzművészeti ambíciókkal megáldott, de kéményseprőként dolgozó férfi sok érdekes dolgot látott a házak padlásán, így lassacskán összeállt a gyűjtemény alapja, ami aztán generációk alatt gyarapodott.
(Storno-gyűjtemény, Sopron, Fő tér 8.)
–BEN 

 

 

Madarat tejéről. Ehetett-e Kossuth Lajos madártejet? Akár ehetett is, hiszen 1834-ben már ilyen néven ismert volt az édesség, amely persze nem madarak tejéből, hanem 1 liter tejből, 6 tojásból, 12 dkg cukorból, 2 csomag vaníliás cukorból készül. Elkészítése nem bonyolult: a tejet felforraljuk a vaníliás cukorral, majd a tojások fehérjéből kemény habot verünk 2 evőkanál cukorral. Ebből lesz a „madár” (az angoloknál: lebegő sziget), amikor kanállal habgaluskákat szaggatunk, és 2-3 percig főzzük a tejben, majd lecsepegtetjük. A tojások sárgáját elkeverjük a maradék cukorral és a forró, de nem forralt tejbe billentjük. Mehetnek rá a habok, és ha lehűlt, irány a hűtő!
–BEN 

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!