Izgatottan vártuk a nagy közös kedvenc, a Jégkorszak 4. részét, melyben végül nem történt más, mint hogy a 3. rész dinóit lecserélték a gyerekek másik kedvenc figuráira, a kalózokra. A kis nézőket ez cseppet sem zavarta, vidáman kacarásztak kedvenc különös csordájuk legújabb kalandján.

 

Nincs Jégkorszak motkány nélkül, és a kardfogú mókus ezúttal kiemelt szerepet kap: a csodálatos makkot üldözve előidéz egy jókora földrengést, melynek folytán az őskontinens Pangea darabokra válik szét. Hőseink is emiatt szakadnak két csoportra, és párhuzamosan indulnak el megkeresni az egymáshoz visszavezető utat. A nagyobb feladat az úszó jégtáblán rekedt Manny-Diego-Sid hármasra vár, de számos új szereplővel is bővült a gárda. A kedvenc Sid szenilis nagyija volt, aki többször is hascsikarásig nevettette a közönséget. Továbbá a bájosan suta sünvakond, a rettenthetetlen tengerimalac-csapat, az óriás pudingfóka, a bolondos szemű húsvéti(?) nyúl és a halálfejes mintázatú kalózborz miatt is egy ideig sűrűbben kell járnunk gyorsétterembe – amíg még a gyerekmenühöz ajándékba adják a figuráikat. A legifjabbak kicsit megrettentek a félelmetes orangután kalózkapitány Belestől, az iszonytatóan nagy tengeri vihartól, és a bizarr alakváltó szirénektől is. Ám a megnyugtató lezárásban a jók megmenekülnek, és minden rossz elnyeri büntetését, ezért nem okozott poszttraumás stressz-szindrómát egyik ijesztgetés sem.

Mivel az első rész óta csaknem tíz év telt el, ami alatt sokat nőtt a célközönség, már talán időszerű is volt belevinni egy kis tini kontra szülő konfliktust a történetbe. Manny papa, a túlféltő mamutszülő rájön, hogy ebben a korban nem tehet mást, mint hogy bízik a csemetéjében, Kis Barack pedig úgyis a saját bundáján tanulja meg, hogy nem kell menőzni a népszerűséghez, és hogy kik az igaz barátok. Manny után végre a kardfogú tigris, Diego is becsajozik, ebből sejthetjük, hogy a következő rész talán Sid párválasztásáról fog szólni, már ha akad olyan nőstény, aki elviseli a szagát. Vagy marad jolly joker: volt ő már bébisintér, dinópótmama, lajhárfélisten, és most is ő a legvirgoncabb, bár legtöbbször azzal arat sikert, hogy a mancsába visszaköpi az összerágott táplálékot.

A szinkron, különösen Geszti Péter miatt, megint remek lenne. Csakhogy három rész után megváltozott Manny, a mamut hangja: a szinkronizálástól nagy bánatomra visszavonult Szabó Sipos Barnabás helyét Mihályi Győző vette át, ami mindnyájunkat hosszasan zavarba ejtett.

A mókás új szereplők és a régi kedvencek parádézása legalább elterelték a figyelmet a barlangrajzosan egyszerű történetről, a látvány pedig csúcsszínvonalú, az utolsó szőrszálacskáig aprólékos és lehengerlően mozgalmas. Végül bár tektonikus röhögésekben nem, de kellemes családi mozi élményben volt részünk, és az ősállatokkal ellentétben mi megint várhatjuk a következő Jégkorszakot.

(Forgalmazza az InterCom)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!