Kováts Adél vezeti 2016 februárjától a Radnóti Miklós Színházat – határozott a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Bálint András posztjára rajta kívül Anger Zsolt adott be pályázatot. Mivel nem volt kihívó, a József Attila Színházat továbbra is Nemcsák Károly, a Katona József Színházat Máté Gábor, a Centrál Színházat Puskás Tamás igazgathatja tovább – döntött a testület.

 
Kováts Adél - Fotó: Falus Kriszta

A kinevezések ezúttal minden különösebb felhajtás nélkül történtek, ahogy a közelmúltban a többi fővárosi színház (Budapest Bábszínház, Kolibri Színház, Örkény István Színház, Szabad Tér Színház) és a vidéki teátrumok esetében is. Tatabányán Crespo Rodrigo, Pécsett Rázga Miklós, Kaposváron Rátóti Zoltán, Zalaegerszegen Besenczi Árpád, Veszprémben Oberfrank Pál kapott bizalmat újabb 5 évre. A Vígszínházra másodjára már nem pályázó Balázs Pétert is egyhangúan támogatta a közgyűlés, így harmadik ciklusát kezdheti meg Szolnokon.

Kivételt csupán a Magyar Színház képez, ahol Őze Áron helyett a Nemzeti Kulturális Alap vezetőségéből érkező Zalán János kezdhette meg január elején a direktori munkát; valamint Nyíregyháza, ahol július 1-jétől Schlanger András vezetheti a színházat a korábbi igazgató, Tasnádi Csaba helyett.

Az egyetlen botrányt a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóváltása jelentette: Kiss Csabát az évad közepén váratlan hirtelenséggel és azonnali hatállyal, a színház belső konfliktusaira hivatkozva menesztette a miskolci önkormányzat. Később egyhangúlag választották helyére Béres Attilát. Idén még két vidéki színház előtt áll az igazgatóválasztás próbaköve: Egerben Blaskó Balázsnak, Győrben Forgács Péternek jár le a mandátuma január végén.

Címkék: Radnóti Színház

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!