Tabukról tabuk nélkül, Spektrum Tv

 
Tabukról tabuk nélkül - Forrás: Spektrum Tv

Nem kifejezés, mennyire hiánypótló egy komoly és mély társadalmi tabukról szóló ismeretterjesztő műsor, és már most az év összes tévés díját megelőlegezhetnénk nekik. A részenként újabb, de az agyunk sötétkamrájában is összekapcsolódó tabukat – halált, gyászt, családi bűnöket – korszerűen és érdekesen, tárgyilagosan, de nem személytelenül, kegyelettel, de nem finomkodva mutatják be.

A hitelesség megteremtésében nagy szerepe van Thuróczy Szabolcs „házigazdának”. Még ha nem is ő írta a szövegeit, személyesnek, őszintének és emberinek érezzük, ahogyan megosztja velünk – ahogy Morgan Freemannek is elhittük, hogy bármit konyít az asztrofizikához.

Az adások utáni beszélgetések gondolata is remek, ennyi felkavaró információ után kell is ezekről beszélni, kicsit emésztgetni, átkötni a hétköznapokba, csak nem feltétlenül Radnai Péternek kellett volna ezeket vezetni. Ügyetlenül és csacsiságokat kérdez – a hamvasztóüzem vezetőjétől például azt, hogy „a maguk számára a halott egy termék?” –, és ha a szakemberek nem tennék helyre ezeket, csak még nagyobb zavart okozna a fejekben. Legalább néha önkritikusan megállapítja, hogy „még én sem tudok ezekről beszélni”, de ezt egy terapeutával is feldolgozhatná.

Persze ezt sem könnyű meglépni, és a műsor legfontosabb szerepe nem is az, hogy a halál vagy a gyász tabuját lebontsa – erre aligha lenne önmagában, ennyire általánosságban képes –, hanem hogy a segítségkérés társadalmi tabuját feloldja.

Fontos még, hogy az adásokban megszólalók közt – legyenek érintettek, segítők vagy szakértők – arányosan szerepelnek nők és férfiak. Ezzel is lebontanak egy óriási tabut, hogy végre a férfiaknak is – akiket mindenki erősnek és rendíthetetlennek akar látni, még ők magukat is – szabad legyen nyíltan és őszintén érzelmekről beszélni, akár el is érzékenyülni közben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!