Olvata már?... Anna Erelle: A dzsihád jegyese. Toboroz az Iszlám Állam

 
Anna Erelle: A dzsihád jegyese. Toboroz az Iszlám Állam

Egy francia újságírónő már jó ideje foglalkozik a szélsőséges iszlám felé forduló fiatalokkal, mikor egy nap ál-Facebook-profilján üzenetet kap az Iszlám Állam egyik magas rangú vezetőjétől. A férfi azt hiszi, egy 20 éves, muszlim hitre áttért lánnyal van dolga, ezért minden eszközzel rá akarja beszélni: csatlakozzon a dzsihádhoz. Az újságíró belemegy a játékba: burkát ölt és adja a francia társadalomból kiábrándult, magányos és elveszett lányt az egyre sűrűsödő Skype-beszélgetésekben. Néhány nap múlva a harcos feleségül kéri.

Anna Erelle A dzsihád jegyese című munkája egy veszélyes oknyomozó riport elkészítésének hiteles története, amit alig lehet letenni. A könyv segítségével érthetőbbé válik, miért cserélik fel a relatíve gazdag nyugat-európai társadalmakat a közel-keleti pokolra fiatalok ezrei.

A digitális toborzás titkaiba való bepillantás pedig nemcsak a talajt vesztett harmadik generációs bevándorlók számára tartogat tanulságot, hanem mindenki számára, aki nem akar a pszichikai nyomásgyakorlás áldozatává válni. Az olvasó dolgát könnyíti, hogy a magyar kiadást szerkesztője és a fordítója igen pontos aktuálpolitikai és kulturális jegyzetekkel látta el.

Viszont nem tudni, a szerzőt terjedelemre fizették-e vagy a skizofréniába hajló nyomozás és a riport megjelenését követő zaklatás lelki terheit írta-e ki magából, de az biztos, hogy ha harmadával kevesebb nyafogás került volna a könyvbe, akkor egy újságírói mestermunka elegáns krónikája lenne. Így inkább egy olyan riporter beszámolójára hajaz, aki csak egy leheletnyivel kevésbé naiv azoknál a lányoknál, akiket végül be tudnak fűzni a szunnita terroristák, hiszen a munka hevében egyszer a saját mobiljáról hívja a „vőlegényét”, aztán meglepődik, mikor a becsapott férfi és szövetségesei hívogatni kezdik, és a titkosszolgálat is rászáll.
(Ford. Király Katalin, Libri, 2015. 268 o.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!