A gyerekek nem hülyék. Ők is tudják, hogy az áruházi Mikulás csak az igazi segédje, és az ABC-ben azért vannak kirakva a csokimukilások, mert a Télapó is itt vásárol. De hogy megy be a házunkba? Hogyan tudhatja mindenkiről, hogy jó volt-e vagy rossz?

 
Karácsony Artúr

Mikor a kiskorú már logikusan levezeti, hogy az ablakon nem jöhet be, mert le van eresztve a redőny, a bejárati ajtót éjjelre belülről elreteszeljük, a kéményből pedig egyenesen a gázkazánba jutna, akkor is biztosak lehetünk benne, hogy szeretne hinni a mesében (és persze az ajándékban), csak érdeklik a részletek.

A Karácsony Artúr című animációs film legnagyobb erénye, hogy egy gyerek agyával gondolkodik. Mi több, Télapóról is kiderül, hogy önhitt, puhány, szánalmas fráter, de még ekkor sem vennénk meg Vágó István: A nagy Télapó-átverés című leleplező könyvét. Ki mondta, hogy jó fej, csak mert ajándékot osztogat? A felnőttnek is feszülten kell figyelnie, oly bonyolultak a viszonyok az Északi sarkon élő Télapó-klánban. A nagypapi, a nyugdíjas Téltata vásott vénember, aki meg akarja mutatni, hogy az volt az igazi, mikor még a kormos kéményen csúszott le, ólmozott játékokat osztogatott, és faszánon, hajtógázzal doppingolt rénszarvasokkal közlekedett. Legádázabb ellenlábasa a Télapó idősebb fia, egyben jövendőbeli utódja. A gigerli Steve csak a GPS-ben hisz, fénysebességgel közlekedik az Enterprise űrhajó mintájára készült szuperszánban, fenyőfa formájú kecskeszakállkát és püspöklila Versace Télapó-öltönyt visel. Sorban ő lenne a harmadik ellenszenves Télapó, mert a felmenőket nem ismerjük.

Ahogy a Szörny Rt.-nek volt egy zseniális verziója arra, mi történik a gyerekszoba gardróbjában éjjel, itt a manókommandó volt forradalmi ötlet. Olyan bravúros ügyességgel kézbesítik a 600 millió ajándékot egyetlen éjszaka alatt, hogy a film címe nyugodtan lehetne Mission: Impossible – Télapó Protokoll. Ráadásul végtelenül cukik, azonnal kellene belőlük egy tucat.
Míg a régi és az új generáció megvív egymással, Télapó kedélyesen trónol babérjain, Artúr pedig, akiből senki se nézné ki, megmenti a karácsonyt. Ugyanolyan ügyetlenke, de kedves, mint Linguini séf a L’ecsóból. Zenélős-világítós kínai karácsonyi mamusza számos poén forrása, melyeket azóta is emlegetünk. Bár egyáltalán nem volt előre rágva és lebutítva a történet, sem a humor (a brit forgatókönyvírók nem becsülték le a kis nézőket), a gyerekek tudták követni, és végignézték anélkül, hogy egyszer is egymást bökdösték volna.

A Karácsony Artúr idővel biztosan a családi DVD-polcra kerül. Alig várom, hogy miután a gyerekek aludni mentek, megnézhessem eredetiben, Hugh Laurie, Bill Nighy és Jim Broadbent hangjával. Nemcsak a brit Time magazin, de még az amerikai Variety és a Hollywood Reporter kritikusai is méltatták a színészeket, akiknél mufurcabb, szarkasztikusabb, és szórakoztatóbb triót aligha találhattak volna a nem túl „kedves, öreg Télapó” család szerepeire.

(Forgalmazza az InterCom)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!