Minként a rántott halat és a majonézes krumplit nem cserélhetjük le egy tál sushira, az ünnepi tévéműsorban sem lesz soha helye forradalmi újításnak. A tévések azzal érvelnek, hogy egyáltalán nem is ez a karácsonyi matiné célja. Az önismétlést és az ötlettelenséget azonban még a londoni Guardian tévékritikusa is felrója a csatornáknak.

 

Mintha mindannyian, minden évben ugyanazt néznénk: a Karácsonyi ének, a Reszkessetek betörők és a Tapló Télapó bejárja a bolygó valamennyi tévékészülékét az ünnepek alatt. Nem elég, hogy az áruházi hangszórókból hónapok óta szól, a kalácsképű kanadai nyálzenész Michael Bublé az ügyeletes hangulatfelelős a BBC-től az amerikai NBC-n át a TV2-ig.

A britek Terence Hillje és Bud Spencere: Miss Marple és Poirot. 1989 óta ki nem hagyják a karácsonyi főműsoridőt. Ez már tényleg emészthetetlen, mi még a Jézus élete című filmről se mondhatnánk, hogy ennyiszer kellett volna újranéznünk.

Márpedig nálunk is 99 százalékos az ismétlések aránya. Jórészt amerikai családi és animációs filmeket kapunk, szigorúan karácsony és Télapó témakörben, Huncut karácsonytól a Milliomos Mikuláson, Télapun és A pót Télapón át a Segítség, karácsony!-ig. Legfeljebb kiválaszthatjuk, melyik csatornán nézzük újra ugyanazokat az évtizedes vígjátékokat, melyek közül még a jókat is túl sokszor láttuk már ahhoz, hogy még élvezhetnénk.

A két nagy kereskedelmi csatorna ráadásul megint uniszónóban nyomja. Ha az egyiken a Ki a Télapó? című gagyi-vígjáték megy Leslie Nielsennel, a másikon az Enyveskezű Mikulás Tony Danzával. Egyszerre indul szenteste a Jégkorszak – Állati nagy karácsony és a Shrekből az angyal, majd mindkét animációból az első rész. Egyedül a ValóVilág jelent bármi változatosságot, de biztosak lehetünk benne, hogy ilyenkor ott is kulturáltra szabják a hangulatot, vagy legalább kevesebb piát adnak be. Bár agypusztulásig ismételt film a Micsoda nő is, szenteste egy prostituált és kliense romantikus szerelmének beteljesülését nézni az RTL Klubon legalább kissé bizarr. De épp csak annyira, mint a betűtészta az ünnepi húslevesben.

Az m1 nem mondott le teljesen a Kisjézusról, bár csak két részt adnak a Megváltó életéből. Viszont előkotorták a Sissi-trilógiát, hogy az egész karácsony giccses Monarchia-nosztalgiában telhessen. Háttértévézésre is csak korlátozottan alkalmas a parlamenti karácsony, a sok poros koncertfilm, ünnepi sütés-főzés (ezzel már kicsit el is késtek), meg ahogy „a vidám készülődés káoszán igyekszik úrrá lenni Borbás Marcsi”.

A brit tévéműsor ezekhez képest nem is fest gyászosan. A BBC-n adnak például sportot (az év legszebb sportpillanatait csokorban). Lesz népszerű kvízjáték híres játékosokkal és show-műsor igazi sztárvendéggel (Tom Cruise-tól pedig már láttunk meghökkentő kirohanásokat), jótékonysági pénzgyűjtés és celebtáncverseny-finálé is élőben. Ezekkel már csak az a baj, hogy a mindennap nézett műsorokat csicsázzák fel az alkalomra némi girlanddal és füstízzel. Ahogy már évek óta, az idén karácsonykor is egyet kíván az egész tévé előtt ülő világ (és ez nem a világbéke): történjen már valami a televíziózásban, amely az időközben nagykorúvá vált valóságshow-k óta nem tudott újat mutatni a nézőknek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!