„Most mocskos dolgok folynak az alvilágban. Mindenki mindenkivel szemben tróger és aljas. Amikor fiatal srác voltam, még voltak erkölcsök. Ma már ez teljesen eltorzult. Nincs jelentősége annak, hogy valaki betölt-e valamilyen pozíciót, mert ma már senki nem tölt be semmit. Amiket állítanak, hogy vannak éjszakai maffiózók, az nem fedi a valóságot..."

"Itt nincs maffia, itt érdekek vannak, anyagi érdekek. De anyagi érdekekből sosem alakulnak ki olyan társaságok, amelyek hosszabb távon fenn tudnak maradni, mert ezek az emberek egymás után árulják el egymást, és előbb-utóbb börtönbe kerülnek. Most nincs összetartás, régebben volt.” (Tanyi Györgynek, az éjszakai élet egyik legbefolyásosabb alakjának csütörtöki nyilatkozata a hvg.hu portálon.)

Megrendülten állunk a magyar alvilág halálos ágyánál és azon töprengünk, hogyan jutottunk el idáig? Ki a felelős ezért? Pedig olyan ígéretesen indult! Még emlékszünk a Fenyő-gyilkosság utáni első döbbenetre, az Aranykéz utcai robbanás okozta pánikra, a Torgyán és Szájer házai előtt pukkanó bombákra, Szlávy Bulcsú betonba öntött holttestére, hogy a kisebb jelentőségű lövöldözéseket, agyonveréseket, gyújtogatásokat ne is említsük. Úgy tűnik, mindez a múlté.

Mielőtt rutinosan leszögeznénk, hogy valószínűleg ezért is az elmúlt nyolc év és Gyurcsány a hibás, érdemes megvizsgálni, hogy léteznek-e ennél tágabb összefüggések.

Léteznek. A szervezett bűnözés tudományos alapokon megállapított ismérvei ugyanis a következők:

1. Három, vagy több személy hosszabb távra, illetve meghatározatlan időre szóló együttműködése;

2. Anyagi haszonszerzési és/vagy hatalmi pozícióba való kerülés célja;

3. Befolyás kiterjesztése médiára, közigazgatásra, rendészeti szervekre, igazságszolgáltatásra, a gazdasági élet fontos szereplőire;

4. Megfélemlítés céljából erőszak és egyéb hatalmi eszközök alkalmazása;

5. Országhatárokon átívelő, nemzetközi szintű működés.

Nem kell hozzá különlegesen fejlett intuíciós képesség, hogy rájöjjünk: pontosan ugyanezek az ismérvei a politikai pártok működésének is. Nem járunk messze az igazságtól tehát, ha feltételezzük, hogy a rendszerváltáskor igen lendületesen rajtoló magyar alvilág azért indult később végzetes sorvadásnak, mert nem bírta az öldöklő versenyt konkurenciájával, a politikai elittel. Mindezt úgy is magyarázhatjuk, hogy nincs szükség bűnözői illegalitásra és az illegalitással járó kockázatokra akkor, ha ugyanaz a tevékenység legálisan, hatalmi pozícióból kockázatmentesen is művelhető.

A maffia erkölcsei és törvényei nem bírták a versenyt a politika erkölcseivel és törvényhozási tempójával. Az alvilág törvényei kegyetlenek ugyan, de például visszamenőleg nem érvényesek. Vagy ha mondjuk, a maffia maga mellé akarja állítani a médiát, akkor súlyos pénzekért le kell fizetnie újságírókat, riportereket, orgánumokat. A politika viszont ezt összehasonlíthatatlanul olcsóbban oldja meg: hoz egy médiatörvényt, amelyben súlyos pénzekre büntetheti a médiát, ha neki nem tetsző módon viselkedik. A maffia megpróbálhat lefizetni bírókat, vagy sikerül, vagy nem.

A politika viszont törvénnyel küldheti nyugdíjba a neki nem tetsző ítészeket, továbbá saját szája íze szerint alakíthatja a letartóztatás, a kihallgatás, a fogva tartás körülményeit is.

Nem csoda hát, ha a maffiózók nagy része csalódott a szakmájában és a könnyebb érvényesülés útját választva elment politikusnak.

Természetesen távol áll tőlünk, hogy összemossuk az alvilágot a politikával. Nem állíthatjuk azt sem, hogy a maffia és a politika pontosan ugyanazokat az eszközöket használná fel hatalmi céljai eléréséhez. Lényeges stílusbeli különbségek fedezhetők fel. Ha például a maffia meg akarná szerezni magának a Péti Nitrogénműveket, akkor a klasszikus recept szerint levágott lófejet küldene a cégtulajdonosnak, aki vagy megijed tőle, vagy nem. A politika sokkal kifinomultabb eszközökkel dolgozik: előszed valami, a nagyközönség számára nehezen érthető, a jogászok számára többféle módon csavarható állami hitelgarancia-ügyet a múltból, ami aztán vagy beválik vagy nem.

A maffia és a politika közötti egyenlőtlen küzdelem immár véglegesen eldőlni látszik az utóbbi javára. Szerencsére azonban már az is nyilvánvalóvá vált, hogy – kétharmad ide, kétharmad oda – a politikai hatalom sem korlátlan, ha dohányról van szó. Emlékezzünk rá, hogy a dohány jövedéki adójának emelésétől – korlátlannak látszó és eddig tűzön-vízen át érvényesített politikai ereje ellenére – még a Fidesz is visszarettent és visszavonta ez irányú javaslatát. Van egy hatalom tehát, amelyik még a politikánál is erősebb: a dohánylobbi. Nem lepődnék meg, ha az ország következő miniszterelnökét Morrisz Fülöpnek hívnák.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!