Gondolták volna, hogy az olyan, „közepesen erős” kifejezések, mint „hülye” csak 12-es karikával ellátott tévéműsorokban hangozhatnak el? Hogy 12 éven aluliak legfeljebb csókolózást nézhetnek, a 16 fölöttieknek szóló műsorokban viszont már a szexualitás „intim, stilizált képi ábrázolása” is megengedett? Vajon kik és milyen szempontok alapján döntenek a televíziós korhatár-besorolásáról, és pontosan milyen tartalmakat jelölnek a sárga, piros karikák?

 
Fotó: Profimedia-Red Dot

Sok szülő használja „villanypásztorként” a tévét: ha épp nem ér rá csemetéjével foglalkozni, a doboz elé ültei. Az idősebb gyerekek pedig gyakran maguktól kapcsolják be a készüléket. Hogy az életkoruknak megfelelő műsorokat nézzék a nekik való idősávban, arról Magyarországon az egyes tévécsatornák gondoskodnak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által megadott (és az Országgyűlés által törvénybe is foglalt) alapelvek szerint. Ez nem mindig sikerül hibátlanul: idén 37 kiskorúak védelmével kapcsolatos lakossági bejelentés érkezett a Médiahatósághoz, amely összesen 46-szor állapított meg törvénysértést, ebből 44 esetben bírságot is kirótt. A legmagasabb, csaknem 15 milliósat az RTL Klub kapta, az Éjjel-nappal Budapest című műsoráért, ugyanis a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategória értelmében csak este kilenc után lehetett volna közzétenni.

A tévés besorolás lehet szigorúbb a mozifilmesnél, hiszen a tévé előtt ülő, veszélyeztetett kiskorúak száma nagyságrendekkel nagyobb, emellett tévézéskor fennáll a passzív, nem szándékolt médiafogyasztás lehetősége is, míg a moziba eleve be sem engedhetik a gyerekeket a korhatáros filmekre. A mozifilmeket az NMHH Korhatár Bizottsága „osztályozza”.

A Korhatár Bizottság ülésein minden alkalommal heten vannak jelen: két pszichológus, két, a filmterjesztés vagy a média-, illetve a mozgóképoktatás területén jártas pedagógus, két személy, akik a média gyermekek fejlődésére gyakorolt hatásában bírnak szakmai tapasztalattal, valamint a filmterjesztők egy képviselője.

Egzakt mérce a korhatár-besorolásnál nincs, amire mindig figyelnek a szakemberek: szörnyek, szellemek, betörők, gyilkosok, hangos és hirtelen zajok, katasztrófák, veszekedések, a realitás és a fantázia keveredése, sebesülés, fájdalom, fenyegetettség, halálfélelem.

A korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető, vagy kifejezetten a kisgyermekek számára készült műsorokban csak minimálisan jelenhet meg erőszak, célja, hogy a jóval szembeni szimpátiát és a rossz iránti ellenszenvet kivívja, illetve hogy mintákat nyújtson félelmeik és problémáik leküzdésére. Ilyen például a Süsü, a sárkány, a Hupikék törpikék, a Pom Pom meséi, a hagyományos kvízműsorok, az utazási és a főzőműsorok. Ennek a kategóriának a jele egy stilizált kisfiúfej, ám képernyős megjelenítése csak ajánlott, nem kötelező.

A 12 éven aluliak számára nem ajánlott műsorok nem tartalmazhatnak olyan mértékben félelmet és támadó indulatot keltő jelenetet, amelyet egy 6-12 éves gyermek még nem képes feldolgozni. Ugyanakkor ebben a korban már bizonyos mértékig felismerik az iróniát mint filmes eszközt, és magasabb izgalmi szintet is elviselnek. A szexualitás direkt ábrázolása nem ajánlott, de a csók és a szerelem már megjelenhet a képernyőn. Elfogadhatóak az enyhe (például bunkó, barom, francba stb.), illetve a közepesen erős kifejezések (hülye, szar stb.), ám a vulgáris nyelvhasználat nem – azt ki kell sípolni.

A 16 éven aluliak számára nem ajánlott műsorokban sem megengedett a közönséges, durva nyelvezet, ahogyan a nemi szervek említése sem, bár a szexualitás „intim, stilizált képi ábrázolása” nem tilos. Mi több, a 18 éven aluliak számára nem ajánlott műsorokban sem hangozhatnak el a nemi szervekkel, illetve a szexuális aktussal kapcsolatos trágár szavak. Az erőszakot ártalmatlannak vagy éppen dicsőségesnek feltüntető adások a csak felnőtteknek ajánlott kategóriába tartoznak. A durva, trágár kifejezéseket tartalmazó műsorszámokat legalább a 16-os kategóriába kell sorolni, s csak este 21 és hajnali 5 között lehet sugározni. Szakemberek szerint a 21 óra a vízválasztó, ilyenkorra már jó eséllyel ágyban van a veszélyeztetett korosztály, és elkezdődhet a „felnőttek ideje”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!