Véget ért a Ki Mit Tube, Magyarország legnagyobb videoversenye: szeptember 18-án, vasárnap az első pillanattól kezdve közönségkedvencnek számító 15 éves pécsi költő és slammer, Bánki Beni győzedelmeskedett a döntőben.

 
Bánki Beni

Első produkciója, amivel rögtön levette a lábáról a szavazókat, A fehér ötven árnyalata című antirasszista slam volt, ami viszont a szakértő zsűrit egyáltalán nem győzte meg, Puzsér Róbert például „együgyű toleranciakiáltványnak” minősítette a produkciót. Második slamjében a generációja előtt álló lehetőségekről verselt, aminek kapcsán szintén megkapta a magáét. Mondik Noémi médiaművész szerint Beni félreértelmezte a kritikákat, és mivel mindenkinek meg akart felelni, végül teljesen rossz irányba ment el. Zsűri vélemények ide vagy oda, Bánki Beni végül több mint kétezer szavazat előnnyel verte a teljes mezőnyt a döntőben, és utólag már ő sem bánkódik a kritikákon. „A Ki Mit Tube ideje alatt komoly személyiségfejlődésen mentem keresztül, már ezért megérte elindulni. Sajnálom, hogy vége van, mert minden percét élveztem. Igaz, hogy az első súlyosabb kommenteket nem volt könnyű feldolgozni, ebben sokat segítettek a környezetemben lévő emberek, és versenytársam, Börcsök Gyöngyi Trollok harca című produkciója, ami éppen arról szól, hogyan kell kezelni ezeket a véleményeket. Illetve még inkább Puzsér Róbert ehhez fűzött kommentárja, mely szerint a trollok mindig is velünk éltek” – mondta el lapunknak Beni.

A verseny videocsatornájára feliratkozók 85 százaléka a 13 és 34 év közötti korosztályból került ki, pont azok közül, akiket sokszor vádolnak a közügyek iránt érdektelenséggel. Most mégis egy olyan fiúra szavaztak, aki első produkcióiban nagyon is reagált a társadalmat jelenleg foglalkoztató problémákra, és nem a zenei videót vagy a humoros produkciót tettek meg győztesnek. „Rengeteget olvasok, és nyitott szemmel járok a világban. Úgy gondolom, hogy a korombeli fiatalok azért tűnnek néha érdektelennek, mert nem megfelelő módon tálalják számukra az információt. Ezért jó a slam, mert ez a műfaj pillanatok alatt tud reakciót kiváltani” – taglalja Beni. Bár még korai lenne a fiatal győztesen leendő életcélokat számon kérni, abban már most biztos, hogy továbbra is azon lesz, hogy elgondolkoztassa és önálló vélemények alkotására sarkallja a fiatalokat, az irodalom eszközével. „Biztos, hogy az irodalmi pályát nem hagyom el. Rövid távú célom, hogy az országot bejárjam önálló estjeimmel, ahol minden oldalamat meg tudom mutatni: elmondhatom a saját verseimet, illetve a kedvenc költőim alkotásait, és természetesen ennek a programnak szerves részét képezi a slam poetry is” – teszi hozzá a fiatal győztes, aki egy irigylésre méltó nyereménysorral is gazdagodott. Sok más mellett elutazhat a Google New York-i központjába, ahol meglátogathatja és használhatja a világ egyik legnagyobb és legmodernebb videostúdióját is.

Fogd be, adj, és befogadj, / Tanulj meg kicsit tolerálni, / Az örök hátramenetelből kihátrálni. (…) Mert házunk a hazánk, / S habár rossz irányba húzunk, / Jönnek még lakni hozzánk”
(A fehér ötven árnyalata)

 

A verseny oldalára összesen több mint 1200 videót töltöttek fel, amelyeket összesen 11,5 milliószor tekintettek meg a nézők, és közel 180 ezer szavazatot adtak le rájuk. Bánki Beni összesen közel negyedmilliós nézettséget ért el, és több mint 13 ezer nézői szavazatot kapott produkcióira.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!