Már kapható a nagy port felkavaró sikerkönyv, A szürke ötven árnyalata folytatása. Annak jártunk utána, hogy miként lehet az, hogy romantikus lelkű nők milliói egy szado-mazo kapcsolatot részletező könyvért rajonganak.

 

Sokan, sokféle irányból próbálták már megfogni, miért aratott világszerte ekkora sikert egy olyan könyv, ami a szado-mazo szexet és az ahhoz kapcsolódó rituálékat teszi központi témájává. Magyarázták már a kiváló marketinggel (ami hazánkban is remekül működött, hiszen a szépirodalmi műként eladott ponyva reklámjai ellepték az utcákat, tömegközlekedési eszközöket), a lényeg azonban feltehetően mégis csak a szexben van. Bár nyilvánvalóan nem ez az első olyan mű, amely a szexualitást teszi legfontosabb témájává, az olvasóközönség kap valami olyat, amivel eddig ilyen típusú regényben nem találkoztak még. Kikötözés, elfenekelés, korbácsok és ostorok, mindez ráadásul olyan köntösbe csomagolva, ami minden nő számára vonzó lehet. A gazdag, jóképű, izgató férfi és az ártatlan szűzlány kapcsolata megadja azt a romantikát, amit egy ilyen könyv olvasói igényelnek. Ám nyújt újdonságot is: a kőkemény fenekelést (vagy legalábbis annak ígéretét), amivel eddig nem találkoztak, ráadásul „legálisan” olvasható sikerkönyvről van szó, így még csak szégyenkeznie sem kell annak, aki leveszi a könyvespolcról. „A szado-mazochista kapcsolatok önkéntes, előzetes megállapodások révén jönnek létre – magyarázza Győri Szilvia szexuálpszichológus. – A szadista ebben az erotikus játékban azt élvezi, hogy látja a mazochista élvezetét; így valójában ez utóbbi gyakorolja a kontrollt, s egy előre megállapított »biztonsági jelzéssel« leállíthatja szadista partnerének túlzásba vitt erőszakoskodását. A kapcsolat akkor mondható normálisnak, ha mindkét fél elégedett azzal, ami a kapcsolatukba belefér, nem veszélyeztetik egymást, az a normális, ami nekik jó. A szado-mazochizmus jellemzője az erőszak és a gyengeség, a megalázás és megalázkodás élvezete a szexben, igénye általában gyermekkori traumákra vezethető vissza. A gyermek, akit rendszeresen vernek, kínoznak, esetleg azonosul kínzójával, s mivel önkénytelenül utánozza őt. Élvezi saját hatalmát és a másik kiszolgáltatottságát. A másik lehetőség, hogy hozzászokik a verésekhez, megalázásokhoz, s már szinte várja és élvezi azokat. Így lesz mazochista. Kísérletekből tudjuk, hogy bizonyos fokú fájdalom látványa vagy elszenvedése emelheti a szexuális izgalom és élvezet szintjét, bár a túl erős fájdalominger vissza is vetheti a szexuális izgalmat – hogy ki meddig megy el, az függ az egyéni hajlamtól és megszokástól is. Sokak szerint a férfiak inkább a szadizmusra, a nők a mazochizmusra hajlamosak, társadalmi helyzetüknél fogva. Valójában azonban többen vannak a mazochista férfiak.”

A szürke ötven árnyalatában a férfi az, aki uralkodni akar az ártatlan lányon, aki viszont inkább az „egyszerű” szerelmet keresi, és mindvégig hisz abban, hogy meg tudja változtatni a férfi különleges vágyait. Ez lehet az, ami az olvasók számára az izgalmat adhatja: nem pusztán a betekintés egy eddig ismeretlen világba, hanem a szokatlan, néha megbotránkoztató vágyak megváltoztatására irányuló igény. A főszereplő lány hisz abban, hogy ha engedményeket tesz a férfinak, akkor az gyengédebb lesz, ha engedi neki, hogy időnként a saját vágyait is kiélje, akkor képes lesz a szerelmével kirántani a férfit a „sötétségből”. Ez pedig már egy olyan tipikus romantikus regénytoposz, amely évszázadok óta sikeressé tesz minden művet, amelynek központi témája a tiltott szerelem. Ha a lány elfogadná a férfi által neki felkínált szerepet, akkor alárendelt helyzetbe kerülne, ami viszont napjainkban már erősen eltér a nők gondolkodásmódjától. Így természetes, hogy a hősnő sem siet annyira, hogy alávetett szerepbe kényszerítse saját magát, dacossága, ellenállása pedig kibillenti a helyéről a férfi magabiztosságát.

Nem csoda egyébként, hogy hazánkban mindenki remegve várja már a folytatást – hiszen az előzetes vélemények, kritikák alapján az olvasóközönség egy igazán durva cselekményre számított, az első kötet azonban nem nyújtott igazi betekintést a szado-mazo világába. Így természetes, hogy a következő rész is a toplisták élére ugrik majd, hiszen a romantikus lelkű olvasók tudni szeretnék, megváltoztathatja-e egy makacs, erős nő a szokások rabjává vált férfit, illetve részük lehet-e végre egy igazi elfenekelős szexjelenetben – még ha csak egy könyv lapjain keresztül is…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!