Már a pocakban sem vagyunk egyformák. Meghatároz bennünket a genetika, a családunk, a hely, ahová születünk. Mi választjuk, milyen utat követünk, de a gyerekeink helyett nem dönthetünk.

A mai Magyarországra jellemző választási lehetőségeket fotózott le Fábián Évi fotóművész, aki hétköznapi, de bevállalós kismamákat kért fel modellnek. Minden kismamáról két kép készült. Az első képeken még az egység érződik: az édesanyák néhány diszkréten takaró ruhadarabon kívül csupán a mosolyukat viselik. Semmi nem befolyásolja a néző érzéseit azon kívül, hogy egyikük szimpatikus, másikuk talán kevésbé. Eszünkbe juthat róluk saját várandósságunk vagy a párunké, édesanyánké, vagy egyszerűen csak gyönyörködhetünk az anyaság belülről sugárzó szépségében, békéjében. A másik képen ugyanezek a kismamák már egy jellegzetes mai társadalmi, ideológiai csoport kellékeivel pózolnak. Akad köztük gárdistamellényes, kicsípett plázacica és gázálarcos tüntető is. Ezek a képek már megosztják a kiállítás látogatóit, képtelenség csak a pocakra figyelni. Feszültséget ébreszt bennünk az áldott állapot és a provokatív jelképek együttes jelenléte is.

Az átváltozást nem csak az édesanyákkal, hanem születendő magzatukkal kapcsolatban is végig kell gondolnunk, hisz a kiállítás címe „Mi leszel, ha nagy leszel?” Csupa aggodalommal vegyes kíváncsiság belegondolni egy szülőnek, milyen jövő vár a gyermekére. Bár a mi szerepünk és felelősségünk is óriási, nem minden múlik rajtunk. Mi megtesszük a tőlünk telhetőt, de gyermekünk választ majd magának utat, csoportot, életmódot. A szülő feladata ettől kezdve már csak az, hogy akkor is szeresse gyümölcsét, ha sikeres, bölcs, szimpatikus felnőtt lesz, de akkor is, ha léhűtő, sznob vagy urambocsá’ bűnöző lesz belőle. Bár már az elképzelés is izgalmas játék, roppant kíváncsi vagyok, milyen valós képeket készítene Fábián Évi úgy húsz év múlva a képeken szereplő pocaklakókról, akik közül többen már biztosan elkísérik édesanyáikat a május 8-án 17 órakor kezdődő kiállítás­megnyitóra.

(A kiállítás megtekinthető május 9-től 12 és 18 óra között a MakettLaborban, Budapesten, a IX. ker., Pipa u. 4.-ben, www.medencecsoport.hu

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!