„A színész minden művészek között a legmulandóbb játékot játssza. Játéka nyomán nem marad semmi. Léte naponta igazolódik vagy soha. A színész halála után csak emlékek maradnak. A kortársak halálával emléke is kivész” – idézi Gobbi Hilda Közben című könyvében Latinovits Zoltán gondolatait.

  <h1>A Bajor Gizi Színészmúzeum ötven éve nyílt meg, kiállítási anyaga csaknem kétszáz év magyar színjátszását öleli fel az 1820-as évek vándorszínészetétől napjainkig.</h1>-
  <h1>Bajor Gizi a múzeum névadója. Neobarokk villája színháztörténeti intézmény lett Gobbi Hilda szorgalmazása nyomán</h1>-

A Bajor Gizi Színészmúzeum ötven éve nyílt meg, kiállítási anyaga csaknem kétszáz év magyar színjátszását öleli fel az 1820-as évek vándorszínészetétől napjainkig.

- – Kép 1/2

A színész emléke köré legenda szövődik, mindenki a barát szerepében tetszeleg, azok is, akik életében ki nem állhatták, örömei, esendőségei, kétségei és fájdalmai csak igazi szerettei emlékezetében él tovább. Amikor azonban ők is megtérnek az örök „kávéházba”, ahol együtt mulatnak az örökké tartó premierbulin, neve kizárólag lexikonok unalmas szócikkeiben jelenik meg.

Gobbi Hilda arra vállalkozott Bajor Gizi tragikus halála után, hogy a házaspár (a férj: Germán Tibor) neobarokk villáját színháztörténeti intézménnyé alakítsa át, és a színházi jelen kiemelkedő eseményeit és személyiségeit dokumentálja, megőrizze a jövő számára.

A Bajor Gizi Színészmúzeum ötven éve nyílt meg, kiállítási anyaga csaknem kétszáz év magyar színjátszását öleli fel az 1820-as évek vándorszínészetétől napjainkig.

A földszinten 2010-ben nyílt állandó kiállítás Bajor Gizi emlékére, amely személyes tárgyai, színpadi kellékei mellett pályájába és magánéletébe is bepillantást nyújt. A múzeumban ezenkívül egy operettszoba várja az érdeklődőket, ahol a műfajjal ismerkedhetünk meg közelebbről Blaha Lujza, Honthy Hanna, Latabár Kálmán, Fedák Sári és még sok más híresség relikviáin keresztül. Egy másik szobában a Táncarchívum anyagából válogattak, jelentősége, hogy a balett és a néptánc mellett a mozdulatművészet és a kortárs tánc képviselői is szerepelnek. A Kulisszák között című tárlaton az olvasópróbától a rendelkezőpróbán át a premierig követhetjük végig a színházi alkotófolyamatot. Érdemes átböngészni a kiállítás vendégkönyvét, a nézők nosztalgiázó bejegyzéseit. A múzeum érdeme, hogy szakkönyvtár várja a kutatókat és a szakembereket, ahol megtalálhatók a bemutatott színművek szövegkönyvei, a színházi folyóira­tok, a magyar és idegen nyelvű szakkönyvek, sőt jelentős videó- és hangállománnyal is rendelkeznek. Színészestek, előadásrészletek, felolvasóestek, gyerekprogramok tarkítják a múzeum életét: szeptember 25-én Országomat egy ló(erő)ért! – Színészek és járművek címmel nyílik időszakos kiállítás az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet fotóiból.

A színészek ezúttal sítalpakon, hajón, repülőn, légballonon, szekéren, autón vagy biciklin pózolnak. Az utóbbi sajnos fájdalmasan aktuális…

 

Básti Lajos és Csákányi László pályáját felidéző kiállítás nyílik a Bajor Gizi Színészmúzeumban október 1-jén; a Básti-Csákányi: Két név – négy színész című tárlaton a két művész mellett leányaik, Básti Juli és Csákányi Eszter legfontosabb alakításait is bemutatják napjainkig, a közös előadásokat helyezve középpontba.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!