Don Quijote – balett 3 felvonásban, Magyar Állami Operaház - A Vasárnapi Hírek PIROUETTE rovatából

 
Fotó: Pályi Zsófia

Walt Disney az operabalett igézetében kezdte felépíteni animációs mesevilágát, a mai operabaletteket pedig mintha már a kortárs Disney-produkciók inspirálnák. La Mancha kikötőjében 3D-s hatású fregatt áll a Karib- tenger kalózaiból, a balerinák eszményien habos és csillogó tütükben lebegnek, akár a Disneyhercegnők.

Rózsa István díszletei és Rományi Nóra jelmezei olyan álom- és mesevilágot teremtenek, mely mellett még az Operaház aranyos-brokátos, kristálycsilláros pompázatossága is elhalványul.

Még abban sem kételkedünk, hogy a 17. század eleji vidéki Spanyolországban is létezett akkora luxus, mint a pár évtizeddel később uralkodó Napkirály udvarában, annyira harmonikus a monumentális látványvilág.

A társulat ma már teljesen nemzetközi, aligha akasztja meg a nézőt, ha egy japán vagy egy orosz táncost lát a baszk fogadóban vagy a cigánytábor színes kavalkádjában, ahol a balett légiességébe már igazi fiestahangulat keveredik. Ludwig Minkus zenéje és a Michael Messerer által koreografált mozdulatok szerencsére többet mesélnek, mint az ezeket kísérő naiv, néha karikírozva eltúlzott gesztusok, melyekkel a táncosok igyekeznek kitölteni a karakterüket.

Don Quijotét (Mikalai Radziush) azonban már attól szánalmas, nevetséges alaknak érezzük, hogy céltalanul téblábol saját történetében. Néha balról bekocog lován, Sancho szamarát követve, fontoskodóan mutogat, majd leül a színpad egyik szélére, és gyermetegen bámulja, hogy flörtöl a prímabalerina és udvarlója (ebben a szereposztásban Alija Tanyikpajeva és Dimitríj Tyimofejev), mintha a hős lovag nem csak szenilis, de impotens is lenne.

Az eredeti narratívától persze el lehet térni, úgyis mindenki ismeri a legnépszerűbb spanyol regényt, másrészt a néző bravúros és technikás táncosokat akar látni, gyönyörű jelmezekben, andalító zenére forogni, nem kellenek „csúnya és unalmas” öregek. Legalább minden földi gondunkról megfeledkezhetünk a valóságtól tökéletesen eltávolító előadást nézve, pontosan azt kapva a jegyünkért, amire vágyunk: romantikus mesét luxuskivitelben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!