„Moliere úr után, helyett és valahol neki is” – olvashatjuk a Mohácsi testvérek Képzelt betegének színlapján, és valóban: az előadás csupán sorvezetőnek tekinti a művet a történet és a karakterek tekintetében.

 
Fotó: Gordon Eszter

Ez már az első pillanatokban kiderül, amikor a Gálffi László által kiválóan alakított Arganhoz beállít a Re Noire névre hallgató halál (Debreczeny Csaba), mint utóbb kiderül, csak tévedésből, ugyanis a párizsi színházba kellett volna elmennie Moliere-ért. Vagyis a szerző halála (aki valóban A képzelt beteg előadása közben lett rosszul, majd halt meg 1673-ban) egyfajta hátterét adja a cselekménynek, Re Noire pedig megígéri a hipochonder címszereplőnek: hamarosan visszatér. Így válik a darab igazi komédiává a halál árnyékában. Bár a színlapról nem derül ki, kinek köszönhetjük a darab szövegét, parádés poénok és a L’art pour l’art Társulat fénykorát idéző szóviccek teszik pörgőssé az előadást. A színészek lubickolnak a jól megírt párbeszédekben, a legjobb mondatok rendszerint a haszonleső második feleséget, Béline-t játszó Für Anikónak és a nagyobbik lányt, Mimolette-et alakító Trokán Nórának jutnak. Miközben végignézzük, hogy a magukat orvosoknak tituláló kuruzslók hogyan csalnak ki egyre több pénzt Arganból auratisztítással, vízerek keresésével vagy éppen vágás nélküli műtéttel, korunk csodadoktorai is megkapják a magukét.

A sötét díszletben nagyon erős atmoszférát teremt, hogy az előadást a színpadon végigkíséri három vonós hangszerű muzsikus (Kovács Márton, Rozs Tamás és Benkő Róbert), akik hihetetlen érzékenységgel élnek együtt a színészekkel és elképesztő koncentrációval töltik meg hol csupán zajokkal, hol zenével a teret.

Az eredeti drámát ismerők számára is rengeteg meglepetést és sok nevetést tartogató darab végkifejletéhez közeledve egyre kevésbé tudjuk kivonni magukat a várakozás alól: vajon kiért jön el a halál – aki még az Örkény Színház nézőterét is alaposan végigpásztázza ez ügyben! A befejezés alaposan meghökkent mindenkit, az biztos!

Interjúnkat Gálffi Lászlóval itt olvashatják.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!