Minden családnak vannak titkai. Valami kis rejtegetnivaló, elfeledett furcsaság, különös alakok, rokonok, fura esetek. Én szeretem ezt a kutakodást, az izgalmas múltvadászatot, a ködös tapogatózást.

 
Amy Tan: A gyógyító lánya Geopen Kiadó, 2012. Ford. Arató Katalin 396 o.

Mintha egy menyasszonyi fátyol mögé néznék szemérmetlenül, hogy derüljön ki végre az igazság: tényleg olyan gyönyörű az ara? Minden emlékfeltörés egy kívánság. Talán rátalálok valamire, amitől magamat is jobban megismerem…

Amy Tan, az Egyesült Államokban élő, kínai származású írónő is emlékfeltörő. Anyja, az egykor híres gyógyító csontdoktor lányának naplóját töri fel, hogy aztán a cserepeket összerakva megértse nemcsak szeretteinek sorsát, de a magáét is.

Lélekben visszatér a szülőföldre, Kínába, a Halhatatlan Szív falujába, hogy ott elhallgatott titkokról, szerelmekről, csalódásokról, ősi mítoszokról, házi szellemekről, gyógyító sárkánycsontokról, csonthegyekről, magányos csúcsokról olvasson.

A visszaemlékezés elementáris erővel hat rá. Végre megismeri kislányként nehezen értett anyját, magyarázatot kap különös viselkedésére, sokszor nem értett és többnyire kifogásolt lépéseire. Megtudja, amit az őt egyedül nevelő, az ősi kínai átkokban, babonákban hívő anya már nem oszthatott meg vele, de amit neki soha nem szabad elfelejtenie…

A napjaink San Franciscójában és a múlt századi Kína eldugott vidékén játszódó, megindító történet az emberi lélek mélyére hatol, feltárja a múlt legfájóbb sebeit, legóhajtottabb reményeit és összetört álmait.

A gyógyító lánya családregény és abba a vonulatba illeszkedik, amelyet az írónő előző regénye, A Mennyei Örömök Klubja is képvisel. A történet önéletrajzi ihletésű: a szerző édesanyja is Altzheimer-kórban szenvedett, és ez indította arra, hogy kettejük kapcsolatáról írjon.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!