Gitárral kíséri magát, a capella énekli figyelemre méltó hangján saját szerzeményeit, angolul, magyar akcentus nélkül. Különleges élmény volt a Jónás Vera Experiment akusztikus koncertje a Müpában, amely a tavalyi debüt, Game című albumot mutatta be. Az átlagnál profibb, gyermekien természetes volt a közel kétórás koncert minden dala, nemkülönben a remek hangú, jó humorú énekes-dalszerző, Jónás Vera. Stílusát crossovernek is nevezik: ötvözi az élő elektronikát (loop) az akusztikus hangzással.

 
Vera Jonas Experiment - Game

A dalok közül csak néhány szólt magyarul, például a Ne felejts el, amelyet Grecsó Krisztiánnal duettben adtak elő. Nem lehetett panasz a vokalistákra és a zenészekre sem: Csizmás András (nagybőgő), Dés András (ütőhangszerek), Fenyvesi Márton (gitár). A dalok témája ugyan nem különleges (szerelem, szakítás, magány stb.) de minőségi az előadásmód.

Egy nemzetközi zsűri Jónás Vera tavalyi lemezét az öt legjobb felnőtt kortárs album egyikének választotta négy angolszász lemez mellett. A döntéssel nem vitatkoznánk. Ráadásul a fiatal énekesnő állandóan mosolyog, mégsem mesterkélt.

Jónás Vera a profizmust a London Centre for Contemporary Music School dalszerző szakán szívta magába, évek óta rendszeresen föl is lép Londonban, de volt már koncertturnéja Amerika keleti partvidékén is. A csendes-ülős koncerten a közönségnek is akadt dolga: farkasként kellett vonyítani az egyik dal refrénjénél. Majd Vera elmesélte a lelkes publikumnak, hogy Halász Judit „Szél hozott, szél visz el”-jét (Szabó Lőrincvers) már gyerekkorában el akart énekelni színpadon. A nagy álom végre teljesült, mindannyiunk örömére.

Címkék: zene

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!