A tavalyi évben viszonylag egyszerű dolga volt azoknak, akik banki megtakarításokban tartották a pénzüket. A magas jegybanki kamat és az állampapírok magas hozamai miatt könnyedén találhattunk 8-9 százalékos akciós bankbetéti ajánlatokat. Csak arra kellett figyelni, hogy a betét lejáratakor keressünk egy másik bankot, és oda átutaljuk a pénzünket. Így a kamatadót és a magas tavalyi inflációt is figyelembe véve sikerült megőrizni a pénzünk értékét.

Idén azonban már teljesen más a helyzet. Egyrészről a nagyarányú jegybanki kamatcsökkentés és az alacsony állampapír-piaci hozamok miatt az elmúlt három hónapban hatalmasat zuhantak a betéti kamatok, nagyítóval kell keresni a 6-6,5 százalék feletti ajánlatokat. A másik igazán komoly probléma a tranzakciós adó bevezetése, ami minden utalást 0,2 százalék adóval sújt. Amennyiben egy három hónapos, 2 százalékkal magasabb akciós kamat kedvéért átutaljuk a pénzünk egy másik bankba, majd onnan vissza, a két utalásra jutó tranzakciós adó és a kamatadó elviszi a teljes hasznunkat, ugyanott vagyunk, mintha maradtunk volna az alacsonyabb kamatnál a jelenlegi bankban.

Ezért olyan lehetőséget kell találnunk, ahol anélkül adnak mindig magas kamatot, hogy a pénzünket állandóan utalgatnunk kellene a bankok között. Erre az egyik megoldást az úgynevezett aktív betétek jelentik. Ebben az esetben a magasabb kamatot nem az új forrásnak számító pénzünkre kapjuk, hanem a már meglévő pénzünkre jár bónusz kamat, ha bizonyos feltételeket teljesítünk. Ezek a feltételek általában a bankszámla vagy a bankkártya aktív használatához kapcsolódnak, például bankkártyával kell vásárolnunk legalább havi 40 ezer forintért.

Mindaddig, amíg az elvárt feltételeknek megfelelünk, a pénzünkre megkapjuk a magasabb kamatot. Kérdezzük meg a bankunkat, ott létezik-e aktív betét, és ha igen, milyen feltételekkel. Amennyiben nem vagyunk elégedettek a válasszal, egy banki kamatokat összehasonlító oldalon keressünk jobb ajánlatot. Jelenleg 7 százalékos kamat is elérhető egyes bankoknál ebben a konstrukcióban, könnyen teljesíthető feltételek mellett (bankkártyás vásárlás minden hónapban).

A másik lehetőségünk, hogy bankbetét helyett az Államkincstárnál veszünk úgynevezett prémium állampapírt, aminek a kamatozása az inflációhoz van igazítva, azt 2,5-3 százalékkal haladja meg.

Amennyiben ide fektetjük a pénzünket, nem kell újabb és újabb ajánlatok után keresgélnünk, a kapott kamat biztos, hogy meg fogja haladni az inflációt. (Sajnos csak a 16 százalékos kamatadó fizetése előtt – ezt tartós befektetési számlával védhetjük ki. Ugyanis amennyiben tartós befektetési számlán tartjuk a betéteinket, vagy állampapírjainkat, öt év után kamatadó-mentesen vehetjük fel a megtakarításunkat. Ennek részleteiről érdemes a bankfiókban érdeklődni.)

Amire figyelnünk kell, hogy ezek a prémium állampapírok 2-5 éves lejárattal rendelkeznek, ezért csak azt a pénzt tegyük ide, amit hosszabb távon is nélkülözni tudunk. Az idő előtti visszaváltás költsége 2 százalék a prémium állampapíroknál.

Amint láthatjuk, idén már nehezebb dolgunk lesz a számunkra kedvező kamatok megtalálásában, de továbbra is lehetséges az átlagot meghaladó kamatok elérése.

Címkék: megtakarítás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!