A kiadásaink tudatos kezelésével komoly megtakarítást érhetünk el hónapról hónapra. Ebben a cikkben összeszedtünk néhány ötletet, hogyan tudunk kevesebből kijönni.

A nagybevásárlás az a terület, ahol némi odafigyeléssel komoly összeget spórolhatunk meg. Alapszabály a bevásárló- lista írása és az ahhoz való ragaszkodás, mivel az áruházi vásárlások 30-40 százaléka hirtelen ötlettől vezérelt pénzköltés. Szintén ajánlott jóllakottan menni bevásárolni, mert a legtöbb édességet és egyéb nem szükséges élelmet az éhség miatt vesszük meg. A nagy üzletekben a reklámozott, drága termékeket teszik szemmagasságba, a hasonlóan jó, de nem nagynevű termékek jóval olcsóbban megtalálhatóak az alsó polcokon. Csináljon egy kis raktárt otthon: a nagyáruházak beszállítóinak kötelező évente legalább két-három alkalommal akciós áron kínálni a termékeiket. Ezek remek lehetőséget teremtenek arra, hogy a nem romlandó kedvenc márkáiból több hónapra elegendő mennyiséget beszerezzen.

7/14 szabály: ha nem mindennapi szükséglethez tartozó dolgot vesz, mindig várjon az olcsóbb tárgyaknál egy hetet, a drágább tárgyaknál kettőt. Így van ideje meggondolni, tényleg szüksége van-e az adott dologra és nem kaphat ja-e meg máshol olcsóbban. Vegyen használtat: a kevés ideig, vagy nem gyakran használt tárgyakat érdemes használtan megvenni, egy három-négy hónapig használt babakocsit akár harmadáron is megkaphat, szinte új állapotban, ahogy egy ritkán használt fúrógépet is érdemes használtan megvenni. A vásárlás ne legyen szabadidős tevékenység és ne akarja abba fojtani esetleg bánatát. Ne járjon bevásárlóközpontokba unalomból se, elkerülhetetlen, hogy ilyenkor felesleges dolgokat fog megvenni. Minőséget vegyen, ne márkanevet: ha nem tudja, miért jobb a 3000 forintos bor, mint a 600 forintos, nyugodtan vegye meg az olcsóbbat.

Mivel kiadásaink jelentős részét teszi ki a telefonálásra elköltött pénz, így ezen a területen is érdemes tudatosan választanunk. A három nagy mobilszolgáltató elég borsos árakon méri a szolgáltatásait. Azonban egy hipermarket és egy diszkontáruházlánc is kínál feltöltőkártyás előfizetést, 30 százalékkal alacsonyabb percdíjjal, a meglévő számunk megtartása mellett is. Amennyiben havi előfizetést keresünk, az egyik nagy bútoráruház a lakossági percdíjak feléért kínál előfizetést, mindössze egy ingyenes tagsági kártyát kell kiváltanunk hozzá. Amennyiben rendelkezünk internettel, telepítsük a gépünkre a Skype programot, amivel ingyen hívhatjuk azokat a barátainkat, akik szintén használják ezt a programot.

Sok pénzbe kerül a szórakozás, így heti egy fizetős programot érdemes maximum szerveznünk, mint például a mozi, vagy az étterem. A többi napokon menjünk el a családdal az évszaknak megfelelően kirándulni, szánkózni vagy kerékpározni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!