A számunkra legmegfelelőbb bankszámla kiválasztása nem egyszerű feladat. Minden bank legalább három-négyféle csomagot kínál, amiből választhatunk. Amennyiben rossz döntést hozunk, a havi számlaköltségünk akár ezer forinttal is magasabb lehet, mint egy másik, számunkra ideális csomagnál.

A tranzakciós adó januári bevezetése teljesen megváltoztatta a viszonyokat, eddig ingyenes számlák váltak drágává, illetve rossznak gondolt számlák lettek a legolcsóbbak. Nem könnyíti meg a választást az sem, hogy a számlavezetési díjon kívül számtalan olyan költséggel is szembesülünk, amire nem is gondoltunk.

A pár éve még ingyenes bankkártyák az új adó miatt szinte mindenhol évi 2500-3000 forintra drágultak, ami havonta mindjárt 210-250 forinttal emeli meg a bankköltségünket. Egyre több bank számol fel díjat a számlakivonat kipostázásáért (vagy ad kedvezményt az elektronikus számlakivonatért, ami ugyanazt jelenti).

Nem mindegy, hogy a kártyás vásárlásainkról kapott biztonsági SMS ingyen van-e, vagy akár 30 forintot fizetünk darabjáért, ahogy az sem, hogy fizetnünk kell-e külön havidíjat az internetbank használatáért. Az eddig ingyenes készpénzfelvételek a legtöbb bankban fizetősek lettek, ahogy az ingyenes utalások is.

Amennyiben havi rendszerességgel pénz érkezik a számlánkra, kedvezményt kapunk a díjakból. De az sem mindegy, hogy egy vagy több részletben jön a havi összeg, munkabér címszóval vagy egyéb utalásként.

Ha a fiatal korunknál fogva kérhetünk kedvezményes számlát, nem mindegy, hogy elég csak 26 év alattinak lenni, vagy be is kell mutatni az érvényes diákigazolványt.

A sort hosszan lehetne folytatni, de ennyiből is látszik, hogy nem könnyű megtalálni azt a számlacsomagot és azt a bankot, amivel a legjobban járunk.

Szerencsére az interneten több számlacsomag-választó kalkulátort találunk, ezek közül legprofibbnak a bankmonitor.hu oldalon lévő program tűnik.

Itt pár kattintással kiválaszthatjuk a számunkra legolcsóbb számlacsomagot. Elég megadnunk a főbb adatokat (mennyi pénz érkezik a számlára havonta, mennyit veszünk fel készpénzzel, mennyiért vásárolunk, és mennyit utalunk), illetve hogy jogosultak vagyunk-e valamilyen kedvezményre. Ezután a program kiválasztja számunkra a legolcsóbb számlavezetési díjat, sőt ha megadjuk a jelenlegi számlacsomagunk nevét, még össze is hasonlítja, hogy mennyivel fizetünk többet jelenleg, mint az általa javasolt banknál.

Egy rövid kalkulációval könnyen megspórolhatunk akár havi 7-800 forintot, ami éves szinten már komoly költséget is jelenthet. Ezért érdemes rászánni azt a néhány percet, hogy találjunk egy olcsóbb csomagot.

Címkék: megtakarítás, bank

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!