A kisfiú minden éjjel ott aludt a szülei sírjánál – valahol Szíriában. Ott, ahonnan Ahmed Párizsba indult, hogy végül egy ringatózó hajó acélfalú szobájában egy szőnyegporolótraverzre hasonlító állványról lógjon mezítelenül. Mert Ahmeddel együtt a kisfiú fájdalma beszökött Franciaországba: a férfi egy szerkesztőség munkatársait tizedelte meg, majd menekülése közben egy pékségben lőtt agyon egy nőt – akit előzőleg gondosan kisegített húgytócsájából.

 
Kolozsi László: A bejrúti járat

Kolozsi László könyvét nem tarthatjuk el magunktól, nem hírfogyasztót egzotikus borzongással eltöltő „valahol, valamikor” terrorról ír, hanem arról, amelyik épp most „állítaná falhoz” Európát. És nem, nem csak a Nyugatot. Mert Magyarországnak is megvan a saját terrorja, noha a mindenkori hatalom az elhallgatás újabb és újabb rétegeit hordta rá. Egy repülő startolt el 1975 szeptemberének utolsó napján Ferihegyről, de soha nem landolt Bejrútban. Ugyanis a Földközi-tengerbe csapódott. Hogy miért, annak oka hivatalosan ismeretlen, de az informális fáma arab csoportokról, fegyverszállítmányról, Izraelről szól – és Szíriáról.

A kapocs a „nemzetközi terrorizmus” és a magyar menekülthelyzet között a titokzatosan odaveszett repülő. Az eredő pedig egy napló, amit a Don-kanyart megjárt nagypapa írt, és aminek „belbecsét” az ügyvédként dolgozó unoka próbálja felfejteni. Pechjére, mert egy elveszett rokon töltőzsinórral fojtogatja. És közben felbukkan egy halálos vírus is, de a végén minden jó lesz, mert a kommandósok mindenkit lekaratéznak, és a főhős meg a babája tojással dobálja meg a sast a randa emlékművön (ami valami olyasmi, mint amilyen a Szabadság téren ácsorog).

Precíz lenyomata ez a regény összeesküvés-elméletekből szőtt mindennapjainknak, a szerző nem finomkodik, brutális mondatokkal és képekkel veri bele a valóságot az olvasóba.


(Kolozsi László: A bejrúti járat, Athenaeum, 2016, 424 oldal)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!