Több mint 80 évet kellett várni erre a gyönyörű kötetre, de megérte. A szerencsések még fellelhették a nagyi poros, elfeledett polcain Dickens egyik legragyogóbb mesterművét, az Ódon ritkaságok boltját, sokan azonban csak hallomásból ismerték a kis Nell szívszorító történetét.

 
Charles Dickens: Ódon ritkaságok boltja Európa Könyvkiadó, 2011. Ford.: Tábori Zoltán. 620 o.

Most azonban új fordításban, gyönyörű külalakkal foghatjuk ismét a kezünkbe Charles Dickens eredetileg 1840–41-ben keletkezett regényét. Hogy mennyire volt népszerű saját korában ez a történet? Nem túlzás azt állítani, hogy a 19. század Harry Pottere volt mind Angliában, mind Amerikában, népszerűségét pedig csak fokozta, hogy a drámai izgalmakat Dickens patikamérlegen adagolta. A regény folytatásokban jelent meg, állítólag New Yorkban sokan annyira izgultak, hogy megtudják, mi történt a főszereplővel, hogy azt sem bírták kivárni, amíg kiköt a hajó, amely szállította a soron következő füzetet, inkább felkiabáltak a matrózoknak: „Él-e a kicsi Nell?” Márpedig szegény kicsi Nell sok mindenen ment keresztül, sokfelé elvetődött, Dickens pedig élvezte, hogy a kalandos történet során ismét színes tablót vázolhat fel a korabeli Anglia társadalmáról, jó, gonosz és mulatságos emberekről, szerelemről, szerencséről, balsorsról és bűnhődésről.

Az eredetileg novellák füzéreként megálmodott, egymástól független történetek végül az egyik legszívszorítóbb, leggyönyörűbb regénnyé álltak össze, amely máig méltán nyűgözi le olvasóit újra és újra. A most megjelent kötetet az eredeti kiadást is illusztráló George Cattermole és Hablot Browne gyönyörű képei díszítik.

 

Charles Dickens: Ódon ritkaságok boltja
Európa Könyvkiadó, 2011. Ford.: Tábori Zoltán. 620 o.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!