Válogatás a budapesti színházak évadnyitó bemutatóiból

Hiába öntött el jó néhány színházi raktárt, színházat (többek között a Kamrát, az Örkényt) Budapesten az özönvízszerű esőzés még augusztusban, a teátrumok Noé bárkájaként továbbra is rendületlenül próbálják átmenekíteni a gondolatokat, értékeket, kérdéseket és a közös emlékezetet e válságos időkben, nívósan színes kavalkádot pakolva fedélzetükre.

A Katonában egy kedélyeket erősen borzoló esetet feldolgozó darab ősbemutatója késztet a múlton keresztül a jelennel való szembenézésre. Borbély Szilárd Az olaszliszkai című drámáját Máté Gábor rendezi. Az illúzióvesztett értelmiség közérzeti válságát pedig Sarkadi Imre Oszlopos Simeonján keresztül térképezik fel Gothár Péter segédletével szintén a Kamrában.

Az Örkény Színház egyik őszi bemutatójának középpontjában is egy gyilkosság áll. A Kuroszava inspirálta A hét szamuráj izgalmasan kísérletező színháznak ígérkezik. A Mohácsi testvérek pedig a tavalyi E föld befogad… után most operettet rendeznek itt – persze a maguk módján: Köd utánam címmel láthatjuk majd. (Mohácsiék ősszel a Vígben is munkához látnak, ott a Salemi boszorkányokat adaptálják.)

A Pesti Színházban is egy zenés előadással nyitnak: a nemrég elhunyt Fejes Endre és Presser Gábor Jó estét nyár, jó estét szerelem darabjával. Most Szász János dolgozik az új változaton. A másik őszi premierjük szintén egy kortárs dráma: Nádas Péter Találkozásában Eszenyi Enikő Börcsök Enikőt és Király Dánielt találkoztatja össze.

A Radnótiban az évad elején Alföldi Róbert állítja színpadra Shakespeare Lear királyát, László Zsolt címszereplésével. Alföldi egy sarkaiból kifordult világ látomását ígéri. De előtte még a Kultúrbrigáddal az Átriumban színre viszi Ionesco Makbettjét is.

A Nemzeti Színház a fantázia világa felé fordul nyitányként. Először szélmalomharcot vívnak Cervantes nyomán, Vidnyánszky Attila irányításával. Don Quijote Reviczky Gábor lesz, hű szolgája Bodrogi Gyula. Majd Szarka Tamás (a Ghymes alapító tagjának) zenés fantasyjét láthatjuk, melyet a talált fiú, Hany Istók legendája ihletett. Az Éden földönt Bozsik Yvette álmodja színre.

A Trafó egy kortárs szerb sztárdráma magyarországi ősbemutatójával, a Babahajóval indít, a TÁP-osok navigálásával, majd november végén jön A harag napja a krétakörösök dühével.

Hét napja alatt nyolc előadás látható a Thália Színházban rendezett Vidéki Színházak Fesztiválján. Szeptember 7–13. között a színpadokon többségében az élethazugságok és az igazságkeresés áll majd a középpontban. A miskolciak Az eltört korsót, a zalaegerszegiek a Közellenséget, a kaposváriak a Shylockot mutatják be a fővárosban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!