Egy szerelem személyes történetén keresztül mesél a valamennyi kapcsolatban benne rejlő kalandról, a másik ember, és általa önmagunk felfedezésének lehetőségéről a Your Body – My Landscape (magyarul: a te tested az én tájam) című táncelőadás.

 
Roos van Berkel és Berger Gyula feszült duettje a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban (Fotó: Fehér Krisztián)

Megkapó színpadkép fogad bennünket: mindenütt kis szigetekre (vagy emberi sejtekre) emlékeztető, levegővel teli, áttetsző párnácskák hevernek. Ám a köztük felfedezett, ismerős berendezési tárgyak miatt az idegen, holdbéli tájat egyre inkább otthonnak, avagy a térben kiterjesztett belső világnak látjuk.

Mozdulatlanul várakoznak a tetőtől talpig fóliába csomagolt táncos-koreográfusok, Roos van Berkel és Berger Gyula. Majd a két, önmaga bábjába zárt ember, egy férfi és egy nő, elindul egymás felé, ám addig nem érinthetik meg a másik igazi énjét, míg az átlátszó burok közöttük feszül. Közösen kezdik el kibontani egymást, metaforikusan felfejtve a gátlásokat, félelmeket, elvárásokat – mindazt, ami elválasztja őket.

Miután kiszabadulnak, már könnyedén fonódnak össze a szerelmes ölelésben. Itt még a kíváncsiság röpíti a felfedezést, és a testek beszélgetnek. Játékosan kísérletezve, felváltva emelik és tartják egymást, cserélgetve a tápláló, aktív, és a befogadó, passzív szerepet. Ám harmonikus duettjük egyszerre új dinamikával, (mindennapi) feszültséggel, ellentétekkel telik meg. Váltakozva vadítják és szelídítik egymást, valójában inkább önmagukkal, nem egymással harcolva. Aztán mindketten felveszik jókora túrabakancsukat, hiszen ahhoz már elszántság és kitartás is kell, hogy egymás rázósabb terepein végigmenjenek.

Ez már tudatosabb, szavakat is igénylő munka, de ebben is segíti őket a játékosság és a figyelem. Mintha rugalmas szalaggal lennének összekötve, hol közel húzzák, hol elengedik, de nem veszítik el egymást a térben. Az adás és elfogadás körforgását jelképező zárókép is csupán pillanatfelvétel, hiszen a kaland nem ér véget, míg kölcsönös a szándék, hogy a kétszemélyes univerzum egyre több szálon, egy közös világgá összekapcsolódhasson.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!