Hajnalok hajnalán kelni a csupán kétnapos tavaszi szünetben elég nagy szívás. Én, mint a lápi lidérc, aki előmászott riogatni, bambán irigykedtem Dióssy Klárára, aki már 5.55-kor frissen kacarászott. De kíváncsi voltam a megújult Ma Reggelre és arra, hogy Obersovszky Péter vajon mindig ennyire kétségbeesett, vagy a múlt pénteki köztársaságielnök-simogató „in­­terjú” csak történelmi kisiklás volt.

 
Bálint Orsolya

Nagyjából egy éve írtam a műsorról, akkor egy kifejlett hím elefántot is el tudtak volna altatni, olyan karikás szemű, szürke és depresszív volt a Ma Reggel. Jót tett nekik, hogy a steril műtősdíszletet otthonosabb szobabelsőre cserélték. Végre vannak színek is, csak azt nem értem, miért kellett annyi mütyürt elhelyezni, mint Kovács néni lakásában, ahol minden asztalkára jut egy csipketerítő, nippkollekció és gyümölcstál. Valamint minek két műsorvezető, ha egy óráig csak az egyiket látjuk?

Novodomszky Évával ki ne ébredne szívesen, de Obersovszky már egy éve sem volt vitaminbomba. Kár volt kirúgni annyi tehetséges embert a köztévéből.

Aranyos, hogy megkérdezték a nézőket, milyen műsort szeretnének. Így viszont nem tudni, végül is ki gondolja azt a korszerű televíziózásról, hogy miszlikbe kell szabdalni egy műsort, és minden részét dedós nevekkel ellátni „a könnyebb átláthatóság jegyében”. A Górcső rovatban elemeznek, a Kontaktban a szakértő válaszol, a Szirénában – nem találják ki – bűnügyi híreket mondanak, és közben asztalról asztalra vándorolnak a stúdióban. Csak azt oldották volna meg, hogy rövidebb legyen az átállás! Bár így legalább egy-egy műsorrész között megfő a lágy tojás vagy kisurranhatunk fogat mosni.

A forradalmiság jegyében szegény Reisz Andrást kizavarták a tévészékház tetejére időjárást jelenteni. Semmi izgalmas nincs abban, hogy egy kis kockában nézhetjük az igazolványképét a meteorológiai táblázatok mellett. Ráadásul az ötlet már akkor elvetélt, mikor Bombera Krisztina naponta tudósított a forgószélben egy New York-i háztetőről.

Persze nehéz két és fél órát fontos hírekkel és exkluzív információkkal megtölteni egy átlagos hétköznapon. A szakrális mintákat újjáélesztő tojásírás mellett megtudtuk, hogy tavaly óta nem nőtt a betörések száma a víkendházakban. Az egy szem érdekes vendég Pálinkás József, az MTA elnöke volt. Mivel ő csak lehetséges elnökutód, még nem kellett nyalizni neki, milyen szenvedélyes, sokak által szeretett ember. „Sokak ízlésének nem éppen megfelelő folyamatok indultak el a médiában, hogy lemondott a köztársasági elnök” – sápítozott Obersovszky, ugyan nem saját hitelvesztéséért, hanem a magyar tudományos élet tekintélyéért aggódva. Pálinkás védte a rendes tudósok becsületét, elhatárolva munkájukat a presztízsdoktoroktól. „Köztársasági elnök úrnál nem a diploma minősége volt a döntő, hanem az ő hivatala” – ügyvédkedett újfent a riporter. Nem bűn az, ha egy politikust politikai támadás ér, csak nem szabadna fogást találni rajta. Vajon összeszorul a szíve, valahányszor kimondja, hogy elnök úr?

Talán bennem van a hiba, és végleg fel kell adnom, hogy reggeliműsor-néző legyek. Akárcsak múltkorában, a nyakkendős beszélő fejektől végül most is elszenderedtem. Persze utóbb arra már nem emlékeztem, milyen frappáns befejezést találtam a cikkemnek mélyhipnózisban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!