Külföldön már evidencia, hogy a popkultúra az oktatás része – idehaza még csak az elmúlt években kezdenek terjedni a könnyűzenei képzések. De vajon miért félünk egy napon említeni Beethovent és David Bowie-t?

 
Beck Zoli, a 30Y zenekar frontembere tudja és tanítja is a rock and rollt (Fotó: Mohai Balázs, MTI)

Zenei újságírók képzését vállalta magára a 2008-ban indult Majdnem Híres Rocksuli, ám mára könnyűzenei menedzserek is kikerülnek szárnyaik alól. Az évek során 58 diák végzett náluk, a hallgatók fele benn is tudott maradni a zeneiparban.

Réz György, a képzés egyik alapítója és oktatója azt mondja, az ilyen típusú oktatás anyagi és kulturális okokból is fontos egy ország számára. „A brit példa is azt mutatja, hogy minél profibban működik a zeneipar, minél jobb és több képzés van, annál több pénzt termel az iparág. Ezzel együtt növekszik az egyszerre piacképes és minőségi produk ciók száma, ami nagyon fontos kulturális kérdés, hiszen a fiatalok 98 százalékban könnyűzenét fogyasztanak a kulturális termékek közül. Tehát ez hat rájuk, fontos, hogy minél jobb minőségű és minél naprakészebb produkciók jussanak el hozzájuk.” A lemaradásunk azonban a nemzetközi elithez képest óriási. „Idehaza még mindig nem úgy tekintenek erre az iparágra, mint amiben komoly anyagi és szellemi potenciál van, és az a vélekedés, hogy ezt nem lehet tanítani. Pedig a zeneipar professzionális módon működik, lefektetett szabályok szerint, amiket kutatnak is persze.” Azonban épp a könnyűzenei képzések hiánya miatt hatalmas rájuk az érdeklődés. De mit kezd az ember a rocksulis „diplomájával”? „Az Emmi által elismert képzés vagyunk – mondja Réz György – tehát hivatalosan könnyűzenei menedzser lesz a szakmája annak, aki nálunk papírt kap. Végzett diákjaink nagy lemezkiadónál, zenei újságnál, zenekari menedzsmentben, fesztiválszervező cégeknél dolgoznak, és sokan saját zenekaruk menedzsmentjét intézik. A gyakorlati feladatainknak otthont adó menedzsmentek, zeneműkiadók, lemezkiadók elégedettek a diákjainkkal, és jó ajánlólevél a képzés, mi pedig elégedetten csettintünk, ha látjuk, milyen jól összehoztak egy kampányt vagy lemezmegjelenést.”

A Pécsi Tudományegyetemen 2012-ben indult a Beck Zoltán által vezetett Zenélő Egyetem. A tanintézmény és az önkormányzat által is támogatott kurzuson úgynevezett tutori rendszerben folyik a képzés, azaz a popzene valamennyi területének szakemberei segítik az adott szakmai ág iránt érdeklődő hallgatókat.

A legfiatalabb képzések a Zeneipari Hivatal égisze alatt indulnak áprilisban – három közülük (zeneipari szakangol, a digitális zene üzlet és a rocktörténet) tökéletesen hiánypótló. Az intézmény megálmodója, Morcz Fruzsina Londonban, a világ egyik legjelentősebb zeneipari diplomáját adó University of Westminster Music Business Management szakán végzett, jelenleg a Birmingham City University zeneipari doktori programjának hallgatója. „Kurzusaink két részre oszthatók. Az első típus azoknak szól, akik nem feltétlen akarnak a zeneiparban dolgozni, de érdekli őket ez a terület, szeretnének betekintést nyerni, vagy egyszerűen érdekli őket a popkultúra. Ilyen képzés A Beatlestől Yonderboi-ig, ami könnyűzene-történettel foglalkozik. A képzések másik típusa (Access All Areas, Digitális zeneüzlet A-Z-ig!, Zeneipari menedzsment) azoknak szól, akiknek speciális szaktudásra, ismeretre van szükségük és/vagy a zeneiparban akarnak dolgozni, illetve már abban dolgoznak. Ezek a képzések szaktudást biztosítanak: a zeneipari angolt elvégzők később könnyebben szerveznek külföldön turnét vagy olvasnak angol nyelvű szerződéseket, hiszen értik a szakszavakat és a nemzetközi zeneipar működését. A digitális zeneüzletről tanulók később könnyedén használják majd a YouTube-csatornájukat és keresnek pénzt belőle, a poptörténetet számtalan szakember használhatja a rádiós szerkesztőktől a zenei menedzserekig. A zeneipari menedzsment pedig a zeneiparban dolgozni kívánóknak nyújthat alapos szaktudást.”

A Zeneipari Hivatal Fruzsina ötéves álmának megvalósulása. Amióta visszatért Magyarországra, keményen dolgozott azért, hogy a könnyűzenei képzések fontosságát idehaza is elismertesse: a Budapesti Corvinus Egyetemen és az International Business Schoolban is vezet saját kurzust. „Angliában ez egy szakma, az angol kormány által elismert kreatív iparágak egyike, ehhez illő szakmai tudatossággal. Idehaza, mivel a zeneipar és a könnyűzene még máig nem a mindenkori kultúrpolitika által elismert terület, továbbra is egy nehéz sorsú mostohagyerek a többi kreatív iparág között.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!