És történt egyszer, hogy az Úr feltevé a kérdést Gabriellának: hogy hívják az olasz zöldséglevest? Ám ő nem tudá a választ, ezért a Föld alatta megnyíla vala és szégyenében elsüllyede vala. A történet nem egy apokaliptikus üzenetet rejtő mobiltelefon- vagy zacskósleves-reklámból származik, hanem az M1 új műveltségi vetélkedőjéből.

 

A stúdióban személyre szóló féreglyukak várják, hogy gonoszul benyelhessék a rosszul válaszolókat. Egyeseket váratlanul, mondat közben, másokat érzékeny búcsú, vagy pikírt megjegyzések kíséretében. Ilyenkor kellene lassított felvételen mutatni az arcukat – közben pedig kis kockában a vásott manót, vagy az erre szerződtetett szadista buszvezetőt, aki az ajtónyitó gombot csapkodja. Még sikkant is a közönségből pár néni, a finom hölgyek pedig eltakarják a szemüket, mikor a kieső eltűnik a süllyesztőben. Néha leküldhetnének egy adag burgonyakrokettet és két deci almalevet is, hogy jobban csússzon a falat. Enélkül a morbid aktus nélkül nem is lenne elég lebilincselő a vetélkedő, akárhogy igyekszik a műsorvezető Gundel Takács Gábor heccelni a játékosokat és feltupírozni a végtelenített összekötő szövegeket. Gesztusai egy szórakozott történelemprofesszort idéznek (megnyomja a mondatok elejét, és patetikusan hangsúlyoz), Gundel jól alakítja a szerepét. Többnyire mókás, akár megírják neki, akár ő maga eszeli ki az olyan bemutatásokat, mint hogy „Gellért igazi sportember, egy ültő helyében három zacskó gumicukrot tud megenni”. Egy adás alatt így is legalább háromszor csúnyán betalál a rekeszizmomba. Például azzal, hogy a piros-fehér kockás inges fiatalembert „némi rosszindulattal megvádolhatnánk, hogy egy kisvendéglőből öltözködik”.

A válaszokat általános műveltségből simán lehet nyomni, ráadásul betűket is megadnak belőle, mint a skandináv keresztrejtvényben. Mégis, bár a játékosok intelligensek, vagy legalább annak tűnnek, egy békapislantás alatt ki tudnak esni. Persze más ott állni, alattuk a hádészi mélységekkel, mint a fotölyből okoskodni. Még a matektanár is megbukott azon a kérdésen, hogy tíz hányadik hatványa a milliárd, nekem tippem se lenne hirtelen. Legalább sűrűn okozhatnak vidám perceket a folyton éhes süllyesztők.

A 25 milliós főnyereményt leginkább csak belengetik, a tizede közelébe is alig jut valaki. A kicsit is ki kell érdemelni, de elég nevetséges ma 100 forintokkal kiszúrni a játékosok szemét, mikor egy buszjegy többe kerül, amivel odamentek. Csak egyszer jöjjön egy ráérős postai kézbesítő, mint aki a Legyen Ön is milliomos!-t kifosztotta! Vagy egy kis kondásfiú, aki bécsi bicskájával kipukkasztaná a tévészékház alagsorában tanyázó ádáz kisgömböcöt, és csak úgy özönlene belőle kifelé a sok vámügyintéző, értékesítési menedzser, személyi edző és pár pókhálós tévéelnökjelölt.

Maradj talpon, M1, október 20.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!