A Házon kívül korábban az RTL Klub egyik legjobb műsora volt. Most már sokadszorra borulok ki azon, mennyire hullámzó a teljesítményük. A felvezetők katasztrofálisak a riportokhoz képest, melyek között akad szájbarágós, felszínes bulvár, de alapos, profi oknyomozó munka is.

 

Hegyi Nóra, de még inkább D. Tóth András olyan rém rosszul hangsúlyozva mondta el az átkötéseket, mint az alámondásos VHS-filmek narrátorai. Aztán jött egy remek riport a képviselők újságíróiszonyáról, trükkös, részben titokban készített felvételekkel, látványos számítógépes animációval, korábbi anyagaik ügyes felhasználásával. Frappánsan, ironikusan megszövegezve, szintúgy Hegyi Nórától, és lementem hídba, hogy lehet ekkora a kontraszt.

Mikor a riportban a jobbikos Novák Előd azt mondta, hogy a parlamentben „egymás hangját sem lehet sokszor látni,” megvilágosodtam, miért száműznék legszívesebben a képviselők a sajtót innen. Amúgy kérdésekre sem tudnak és nem is akarnak válaszolni. Nincs egyénieskedés, a nemzeti hírügynökség az egyetlen hiteles kinyilatkoztatási forrás, használja mindenki azt. Egyáltalán, tévéműsorokba sem érdemes elmenniük, csak hogy jól beégessék magukat, mint a pénteki Mokkában Pokorni Zoltán, akit arról kérdeztek, mely egyetemi szakokat fog fizetőssé tenni a kormány. „Mondjon egy példát!” – kérte a műsorvezető Kárász Róbert. „Balneológia” – vágta rá Pokorni. „Balneológia? – kérdezett vissza Kárász. „A balneológia nem ugyanaz, maradjuk annyiban, hogy bálnatenyésztés” – felelte kissé elvörösödve Pokorni.

Példának is reménytelen a bálnatenyésztés (bár Pokorni szerint ez Bazsó György, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnökének kedvence, ami aztán főleg ajjaj), hiszen a magyar felsőoktatásban nem volt és nem lesz soha tananyag, sem államilag támogatott, sem fizetős szakon. A tengerbiológia, csakúgy, mint a Pokorninak a bálnáról beugrott balneológia (gyógyfürdőtan) sem önálló szakirány, csupán egy egyetemi tantárgy. Megnéztem egy ausztrál és egy kanadai egyetem honlapját, ott sem a bálnák tenyésztését tanítják. A mesterséges megtermékenyítés igen problémás fogságban tartott állatoknál, kezdve azzal, hogy tehénvaginával kell lefejni a bálna spermáját, a többit jobb, ha el se képzeljük.

Kárász Róbert a példát nem találta kielégítőnek. Vissza­kér­dezésére Pokorni elhajtotta, hogy a konkrétumokat Hoffmann Rózsától kellene megkérdezni. Fura ügy, odamegy a tévébe szakértőként nyilatkozni a volt oktatási miniszter, majd úgy tesz, mintha nem ismerné a tárca jelenlegi álláspontját, vagy ha igen, akkor is tojik megmondani. A balneológiás elszólása viszont legalább akkora bukta, mint hogy Novák Előd egy csapatnyi gárdista élén véletlenül a II. világháborús zsidó áldozatok emlékművénél emlékezett meg „a becsület napjáról” (a német csapatok budapesti kitörésének évfordulójáról) Karcagon. Végül is, világháborús emlékmű volt, senki nem nézte meg, mi van a hátuljára írva, Novák meg nem hallotta a szemével…

Házon kívül, RTL Klub, február 24. és Mokka, TV2, február 25.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!