Akár csak Pó, a Kung Fu Panda, én is rátaláltam a belső békémre. Olyan sikeresen, hogy 15 perc után el is szundikáltam a 2. részen.

  <h1>Kung Fu Panda</h1>-
  <h1>Kung Fu Panda</h1>-

Kung Fu Panda

- – Kép 1/2

A film csak részben okolható ezért. Egyrészt a pláza­mozikban azonnal hibernálják a közönséget, amint kicsit melegebbre fordul odakinn. Másrészt nem volt velem kiskorú, akit percenként kérdezgethetek, kell-e vécére menni, majd a legizgalmasabb jelenetnél, esetleg a vége előtt 5 perccel visítva közli, hogy „most pisilek!” Nem volt kivel pörölni, hogy ne szórja ki a pattogatott kukoricát, ne csipkedje a testvérét, üljön már le, és vegye vissza azt az átok 3D-s szemüveget, ami nem csak melltartó-méretnek lenne brutális, de épp háromszor éri körbe a buksijukat.

Nem csak az adrenalinfröccs hiányzott, de az a móka is, ahogy például a kislányom feláll, hátranéz, és azt mondja, „mami, kik ülnek ott hátul? Meg kéne kérdeznünk, hogy hívják őket!” A kicsiknek még óriási élmény a mozizás, irigylem is őket ezért. Akárcsak egy szülinapi zsúr, ahol van elemózsia, amennyi csak beléjük fér – sosem fogy el egy egész adag „kukó”, de még a 3 decis üdítőtől is legalább egyszer ki kell menni, tehát egy szaharai körutazásra oda-vissza elég lenne. Van szórakozás, még hozzá óriás-képernyőn, és társaság is. Csak azt nem értik, miért nem haverkodunk a többi nézővel, ha már ugyanabba a buliba jöttünk.

A Kung Fu Panda 2-t nyugodt lélekkel megnézném a 4 és a 6 éves kintlévőségeimmel. Az 1-et már amúgy is látták, és nem lett belőlük azonnal dühöngő sárkányharcos. Pedig akárcsak az első részben, ebben is az – olykor halálos kimenetelű – akciójelenetek uralkodnak, megszórva némi keleties, nyomaiban buddhista, taoista, valamint konfuciánus konyhabölcsességgel: az légy, aki vagy, csak a jelen határozza meg a jövődet, nem a múltad, találd meg a belső békédet, és legyőzhetetlen leszel, blablabla. Bujkál bennem a kisördög, hogy ezt valójában nem is a gyerekek kedvéért butították le ennyire. Vagy így akarták a szülők szemében szépíteni a rengeteg erőszakot? A klasszikus mesékben is van horror, a farkas felfalja Piroskát, a gonosz királyné megmérgezi Hófehérkét. De bízhatunk a gyerekekben, hogy ezt a helyükön kezelik, és nem vadulnak meg, de nem is szoronganak ettől. Feltéve, hogy néhány biztonságot adó fogódzó is adott, például van feloldás, végül jóra fordulnak a dolgok, és van mellettük egy szülő, akihez kérdéseikkel, félelmeikkel fordulhatnak. Ezért is jó, hogy még nem engedik be a moziba őket egyedül. Azért pedig különösen, mert így együtt nézhetjük meg a várva várt Verdák 2-t júliusban!

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!