Lakásunk több mint helyiségek halmaza. Mindig a legőszintébb képet mutatja rólunk, bár egy kis jóleső és egyben méregdrága megtévesztés sosem árt, főleg ha egy art deco fotelpárról vagy egy Bauhaus dohányzóasztalkáról álmodozunk. A tavasz első sugarai megújulásra késztetik a hidegben ellustult önjelölt lakberendezőt.

  <h1>Az a divat, ami belőled jön, ami te vagy</h1>-
  <h1>Kállai Márton felvételei</h1>-

Az a divat, ami belőled jön, ami te vagy

- – Kép 1/2

A nehéz pokrócok és a süppedős fotelek ideje lejárt, ideje nyitni a lebegő fotel, a „zöld” enteriör és a közösségi lakberendezés felé – a Lakás­trend kiállításon jártunk a Millenárison, ahol a legfontosabb lakberendezők mellett a kortárs hazai dizájnerek krémje is bemutatkozott.

Manapság szeretnek mindennek ideológiát keríteni, felmentést gyanúsan rossz ötletek megmagyarázására. A kiállítás egyik vezérmotívuma, az „Eleven emlékkönyv” volt. Aktív életünk a közösségi médiában – a trendteremtők szerint – képes begyűrűzni az otthonainkba is. Az általunk kozmetikázott kép az interneten, amolyan önkiállításként funkcionál ismerőseink számára. Újraalkotjuk önmagunk. Ez kreativitásra sarkall, aminek kiváló terepe lehet a lakásunk. Így a magunk készítette tárgyak, képek, fotók, megjelenése egyre gyakoribb és kedveltebb. Persze egy-két dizájnbútor, kortárs festmény még mindig jobban képes dobni az ázsiónkon, mint egy jól bevilágított fotósorozat háziállatainkról.

Igazi zöldnek lenni nagyvárosban kihívás, és valljuk be, nálunk nem is divat. Magyarországon a legkevésbé vásárolt falfestékszín a zöld, nem kedveljük a friss mező hangulatát a nappalinkban. Ezen szeretne változtatni városi kertmozgalom – jogos, hogy vissza akarnak foglalni pár négyzetméternyi zöldet a betonseregtől. A zöld szín optimista árnyalat, jótékony hatással van békétlen lelkünkre, kellemes érzés, ha a természet gyógyító ereje visszaköszön az otthonunkban. A kiállítás így vezérszínének a zöldet választotta.

Szép gondolatok szép lakásba költöztetve, biztos siker. Persze nem minden fenékig jó ízlés, találkoztam én fém lufikutyára szerelt lámpaburával, optikai­lag büdös plüsspuffokkal, sok műanyaggal és erőltetett vörös félhomállyal is. Kötelező melléfogások, melyeken jót derültem a sok szépség között.

2012-ben mindenesetre vége a tipizált jó ízlésnek. Az a divat, ami belőled jön, ami te vagy. Tessék bátran álmodozni, lehet jó nagyokat tévedni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!