BODY Kiállítás, Komplex

 
Fotó: Bielik István, Népszava

Van az egészben valami lenyűgöző. Már önmagában az a tudat, hogy a tárlókban kiállított, műanyag hatású preparátumok eredeti emberi szervekből vannak tartósítva egy speciális eljárással: a maradványokból elvonják a vizet és az összes zsírt vagy zsírszerű anyagot, és a helyükre szilikont fecskendeznek.

Ettől persze látványra kicsit olyan lesz, mintha fröccsöntött kaucsukbeleket néznénk, de a tudat azonnal orvosolja a műanyag illúzió keltette fura érzést. Szóval, érdekes ez: a háromdimenziós kibelezett emberek nyilván sokkal plasztikusabb, még ha kézzel nem is fogható élményt nyújtanak egy egyszerű anatómiaatlasznál, mégis van valami, amitől nem úgy jön ki az ember a kiállításról, hogy „ez igen!”.

Nem arról van szó, hogy a tárlat az elmúlt tíz évben már harmadszor haknizza magát Budapestre, és aki korábban látta, annak nem nyújt igazi újdonságot. Ami lenyűgöző, az harmadszor vagy akár századszor is lenyűgöző – Rembrandt finomítottan hasonló témájú festményét, a Dr. Tulp anatómiáját jómagam például akár ezerszer is végigbogarásznám.

Mint ahogy újra és újra élmény rácsodálkozni az érhálózatunk csipkeszerűségére, a szív véredényeire, a here lecsupaszított artériáira. Akár egy tengeri korall, olyan a hörgőrendszerünk, bámulatos, mennyire picik a hallócsontok, és az agyalapi mirigy is alig nagyobb egy elrontott borsónál.

Ugyanakkor egy 28 hetes magzat mája – fontos szerepe van a vérképzésben – szinte kiteszi a pici test felét. Szóval, bőven van mibe belemerülni és jócskán akad min ámulni-bámulni, ám a kiállítás mégis csak egy hakniszagú, hatásvadászra rendezett gazdasági vállalkozás benyomását kelti. Jön majd a nép százezrével, kifizeti az egyenként és felnőttekre mért kb. 4000 Ft-os jegyárat (hétköznap egy kicsit kevesebb, hétvégén egy picit több), és az elsötétített termekben edukálódik.

És ez így is van. Sokat lehet tanulni a kiállításból, de kissé kínos, ahogy az edukációs szándékra még rá is erősítenek olyasféle falra festett kiemelések, hogy (hevenyészett idézet): Kedves Dohányos! Hasonlítsa össze egy egészséges és egy bagós ember tüdejét, és szokjon le még ma! Nemes cél a prevenció, de az élet virága motívummal megspékelve cseppet erőltetettnek tűnik.

Ezzel együtt, aki szeret a bőr alatt és a zsigerek között matatni, és nem zavarja a manipuláció, annak tetszeni fognak a hivatalos verzió szerint a szerveikről az orvostudomány javára lemondott emberek (egyes vélekedések alapján kivégzett kínaiak) metszetei, ép vagy éppen daganatos szervei.

Kívánom, hogy ennél közelebb senki ne kerüljön a gyomorrákhoz!

 

A kiállítás június 17-ig tekinthető meg

Címkék: kiállítás, tudomány

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!