Napok, amikor megszülettünk. Interaktív pszichológiai tárlatvezetés, Ludwig Múzeum

 
Tudjuk, kik vagyunk, 2015: Ludwig 25. – Forgács Péter: Magyar Totem (1996)

A 25. születésnapját ünneplő Ludwig Múzeum kiállításán Szirmai Anna Linda pszichológus, pszichodramatista és tréner vezetésével kortárs művészeti környezetben rendhagyó kiállítótéri sétán vehetnek részt mindazok, akik a közelmúltbeli – hazai és külföldi – műalkotások mögé bújva, egyszerű pszichológiai gyakorlatok segítségével szeretnének párhuzamot állítani saját és közösségi énjük fontos történései közé.

A múzeum megalakulásáról és történetéről szóló fotókat bemutató térben az időszalag alatt a múzeumpedagógusok hagytak helyet a látogatók saját, képzeletbeli fényképeinek is. Milyen fényképeket vetítenél ezekhez az évszámokhoz a te életedből?

És 2025-ben, 2035-ben milyen képeket képzelsz oda? A „Mi van velem most?” és a „Mivé akartam válni?” kérdésre adott válasszal összevethetjük az aktuális és a vágyott, ideális énünket. Figyelem: ha e kettő túlságosan távol esik egymástól, rosszul választottunk ideális ént!

Parazita alkotás Tót Endre Hegyeshalomnál című képe – sok más művéhez hasonlóan. Nem mutatja meg, ahogyan Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszterek átvágják a szögesdrótot a határnál. Reprodukálta az eredeti kép méretét, elkészítésmódját, de magát a képet nem.

A művész szerint vannak olyan képek, amelyek annyira beépültek a tudatunkba, hogy káros lenne újból megmutatni. Ehelyett elég, ha odaírjuk a címet, és hagyja mindenkinek felidézni azt, ami ehhez társul. Ám mindannyiunknak vannak olyan emlékképei, melyeket, ha felidézünk, tűélesek.

Mi a pszichológus tanácsa? Keressünk magunkban egy meghatározó emléket, és fessük a falra, majd nézzük meg, milyen hatással vagyunk saját magunkra egy-egy ilyen képünk láttán. Tartsuk meg, hiszen ezek a mi – önmagunkról mesélő én – meghatározó emlékeink. „Tekints vissza az emlékeidbe, akkor is, ha azok fájdalmasak, érezd át és adj értelmet azoknak” – javasolja Szirmai Anna Linda.

Kutatások szerint az emberek 30 százaléka utólag hálás egy traumának. Ők azok, akik úgy vélik, életünk legnehezebb pillanatai tesznek minket azzá, akik vagyunk. Andrew Solomon író szavait idézve: „Ha nem lennének sárkányok, nem lennének hősök sem.”

Tudjuk, kik vagyunk, 2015: Ludwig 25. – Forgács Péter: Magyar Totem (1996)

 

Legközelebbi interaktív pszichológiai tárlatvezetés: december 27., 17–18 óra

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!