Ugron Zsolna: Hollóasszony, Várkert Bazár, május 30.

 
Középpontban az író: Ugron Zsolna - Fotó: Kállai Márton

Nők és a hatalom, női vezetők a háborúk viharában – mindez egy kevéssé ismert, ám annál izgalmasabb történelmi személyiség életén keresztül. És a megvalósítás is különleges: zene és interaktív felolvasószínház izgalmas egyvelege, helyenként improvizációs ki- és beszólásokkal. Ráadásul Lukáts Andort mentében, rókaprémmel a nyakában látni – nem mindennapi.

Ugron Zsolna Hollóasszony című kisregénye Szilágyi Erzsébet életét mutatja be, ebből készült  az interaktív felolvasószínház. A szöveget a tényeken túl az írónő fantáziájának elemei tarkítják.

Megismerhetjük az általában csak Hunyadi Mátyás anyjaként vagy Hunyadi János feleségeként aposztrofált asszonyt, akinek élete,személyisége érdekes és fontos: hadjáratot vezetett, háborús kérdésekről döntött, ráadásul ő ésbátyja, Nándorfehérvár kapitánya, Szilágyi Mihály emelték trónra Mátyást. A mű többszólamúsággala színpadon is megvalósul: htt tételben adja elő, azaz olvassa fel a kisregényt maga a szerző, valamint Hámori Gabriella, Farkas Franciska, Lukáts Andor és Trill Zsolt.

A falakon a szereplők nevei futnak – igaz, nehezen olvashatóak, a nézőket folyamatosan világító lámpasor pedig kissé zavaró, de az egyedi színpadi megoldás kárpótol. 

Seres Tamás rendezőt és Ugron Zsolnát dicséri az ötlet: a szereplők mintha forgó vasszerkezeteken ülnének, „tételenként” fordulnak egy „negyedet” a középen ülő írónő körül. A különböző karaktereket a színészek másmás kiegészítőkkel jelenítik meg: nyakláncot, prémet, parókát, sálat húznak. Így kerül egy rókaprém a Szilágyi Mihályt (is) alakító Lukátsra, aki kihasználva az improvizáció adta lehetőséget, körbe is adta a nézőknek a ruhadarabot. De azt sem hagyta szó nélkül, amikor megcsörrent egy mobiltelefon.

A színészek a néha félreolvasott szavakra is reagáltak: „csak teszteltem, hogy figyeltek-e”, mondtapéldául Trill Zsolt, amikor nyelvbotlás áldozata lett. A másfél órás előadás próbára teszi a memóriát, ám amikor a sok névtől és adattól már majdnem lankadna a nézői figyelem, „feldobja” egy poén vagy kiszólás. Ráadásul a téma – hatalom és háború – örök, így a Hollóasszony ugyan a 15. században játszódik, a máról is szól.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!