A házastárssal szembeni legnagyobb, egyben leggyakoribb árulást, a hűtlenséget boncolja elemi részecskékre a tengerentúlon már 4. évadánál járó sorozat, párhuzamosan elmeséltetve hőseivel a tiltott szerelembe esés történetét. A csavaros dramaturgia később még több nézőponttal bővül, mikor a megcsalt házastársak és az újabb szeretők történeteit is a főszálhoz fonják.

 
A viszony, sorozat az HBO-n - Forrás: HBO


Az egymásra tükrözött, néhol árnyalatnyira, máskor szögesen eltérő elbeszélésekből a személyiségek is aprólékosan kirajzolódnak: Noah (Dominic West), a brooklyni értelmiségi tanár-író eleve színesebben festi le a valóságot, az ő részei feszültebbek, érzékibbek, és persze őt láttatják picit jobb színben. Alison (Ruth Wilson), a kisvárosi pincérnő részei ezzel szemben merengőek, gyötrelmesek, mivel megrekedt a gyermeke elvesztése utáni gyászfolyamatban, de kifelé semmit sem mutat fájdalmából és dühéből.

A többi közt a Terápia és a Kártyavár sorozatokat jegyző írók azzal is játszanak, mennyire másnak tűnik egy-egy pillanatfelvétel a kontextus ismerete nélkül: kívülről mindkét fél szörnyűnek látja a másik házasságát, feléled bennük a megmentői ösztön, és magukat is felmenthetik, mert egy rossz kapcsolatot „nem bűn” szétrombolni. Ugyan különböző indítékokkal ugranak fejest a viszonyba, idővel rájönnek, hogy más feleségét-férjét addig könnyű szeretni, míg nem lesz a sajátjuk. Csak a szerepek cserélődnek, az igazság pedig valahol a résztörténetek összeadásában lakozik – kivételes helyzetbe kerül a néző, hogy egyszer rálátása lehet a teljes, ámbár eleve szubjektív képre.

Az élvezetesen, okosan megírt és szemrevalóan filmezett sorozat szerencsére még annyi mindenről szól, van benne krimi, családi dráma, az amerikai pasztorál és a házasság bukása, a szülők sokszor esztelen mártíromsága, a kamaszkor elviselhetetlensége…

Mindezt összeadva tényleg gyilkosan fojtogató a csodás nyári tengerparti idill. Pontosan ez volt a cél: hogy átérezzük, milyen, amikor muszáj borítani mindent, csak mozduljon végre valami, mert az egyhangúság a legfőbb kísértés a félrelépésre.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!