Rátai Dániellel madarat lehet fogatni. A szó szoros értelmében is. Hiszen óriási érdeklődést kiváltó találmánya, a Leonar3Do virtuális valóság berendezés háromdimenziós képeit nem a hagyományos számítógépes egérrel, hanem az úgynevezett madár háromdimenziós kurzorával lehet a monitor előtti térben alakítani, mozgatni.

 

Átvitt értelemben pedig azért, mert amióta kora ősszel piacra dobták a terméket – amelybe a központi egység, a madár, a monitorra szerelhető három érzékelő és a 3D-s szemüveg tartozik – már látszik az is: rendesen beindult ez az üzlet.

– Mégis, mennyire?

– Az történt, amire számítottunk és amire vártunk. Eddig napról napra több Leonar3Do termékünk kelt el, s a visszajelzések is nagyon jók. Az eladási görbe harang alakúnak ígérkezik, ami egy újdonság esetén igazán biztató jel. Pontos eladási számot, de még nagyságrendet sem szeretnék most mondani – egyszerűen üzleti okból. Talán majd az első év után. Fölrobbant körülöttünk a világ. Rengeteg emberrel tárgyalunk. Csak terjesztőnek, viszonteladónak a kéttucatnyi magyar kereskedő és hálózat mellett jelentkeztek nálunk az angol, ausztrál, új-zélandi, kanadai, német, holland, svéd, japán, spanyol, cseh, lengyel, román, szlovák, török, brazil és egyesült államokbeli piacról is. Gyártókapacitással bírnánk mindezt. Szükség esetén képesek leszünk a széria darabszámát akár nagyságrendekkel is emelni. Azután naponta több tucat telefon és más megkeresés érkezik hozzánk a szakmai partnerektől, közöttük szoftverfejlesztőktől, akik a legkülönbözőbb területeken – a matematikaoktatástól a fogászatig – szeretnék a saját programjaikat a Leonar3Do platformjához illeszteni, és használni. „Aki lemarad – kimarad” alapon nagyon so­­kan „rávetődtek” a Leóra.

– Mi áll e hatalmas érdeklődés hátterében? Mitől látnak ebben óriási lehetőséget, és persze üzletet?

– Elérhető, és egy számítógép kiegészítésével bárki számára kezelhető lett a térbeli virtuális valóság: A síkból a térbe – a monitor elé – helyezhető és ott alakítható, jobbra-balra, föl-le vagy bármerre forgatható, és minden oldaláról szemügyre vehető a háromdimenziós kép. Legyen szó egy járműről, egy épületről, egy szerkezet tervrajzáról, egy kitalált és megrajzolt vagy gyurmafiguráról, de akár egy dinoszaurusz csontvázáról is. A szenzorok érzékelik a szemüveg és a madár térbeli helyzetét és a felhasználó fejének pozíciójához igazítják a 3D-s képet. Így ő nem csak mélységében látja a tárgyat, de úgy is érzékeli, mintha az a térben valóságosan létezne, és változna meg minden beavatkozására. A Leonar3Dóval megalkotott háromdimenziós tárgyak, figurák pedig akár ki is nyomtathatók. A 3D-s nyomtató kézzelfoghatóvá teszi a tárgyat, akár még a legőrültebb fantáziaszüleményt is. A találmány igazi újdonsága az, hogy nagyjából annyiért, mint egy laptop, bárki birtokba veheti a virtuális valóságot, amelyről idáig legfeljebb csak álmodozhatott egy-egy sci-fi láttán – magyarázza Rátai Dániel.

– S ez mi mindenre lesz jó? Kikre számítanak vevőként?

– A virtuális valóság alkalmazása már megjelent nem csak a mérnöki munkában, a 3D-s mozikból ismert animáció-készítésben, de a geológiától, a régészettől a kriminalisztikán és a gyógyászaton át a lakberendezésig és a játékpiacig sokfelé. Hamarosan ezt fogják tanulni a gyerekek az iskolában – mondja a 25 éves feltaláló.

Egy középiskolai innovációs versenyen 2004-ben lépett a nyilvánosság elé el­­képzelésével az akkor autók formatervezésére térbeli megoldást kereső fiatalember. Egy évvel később egy csapásra hat első díjat nyert az USA-ban, az Intel-ISEF fiatal feltalálóknak kiírt nemzetközi versenyének világdöntőjén. Azóta felépítette fejlesztő csapatát és cégét, a 3D for All Kft.-t, amelynek ügyvezetője az édesapja, Rátai János, rádiós, tévés újságíró, az egykori „Ki mit tud?” felelős szerkesztője. Tavaly elkészült a hardver prototípusa, kifejlesztették a gyártástechnológiát, megszervezték a sorozatgyártást, az ősz óta pedig már nem csak kipróbálható, de kapható is a Leonar3Do.

A virtuális valóságot eddig megjelenítő, létrehozó szoba nagyságú szerkezet, az úgynevezett „barlang” ára a bonyolultságától függően akár több százmillió forint is lehet. S az eddigi legkisebb ilyen szerkezet, a Svéd­országban, az USA-ban és Japánban is összeszerelt „szekrények” is tízmillió forint körüli összegbe kerülnek. Ezekhez képest kifejezetten olcsónak számít a Leonar3Do: ajánlott fo­­gyasztói ára 200 ezer forint + áfa – annyi, mint egy középkategóriás laptopé. Magyar­or­szágon a laptopok ára 120 ezer és 400 ezer forint kö­­zött változik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!