Sokak szerint reneszánszát éli az analóg hanghordozó, közkeletű néven: a bakelit. A fiatalabbaknak a digitális korban mégis olyan a fizikai formátum a zenehallgatás terén, mint a mai nagyvárosi közlekedésben a lovas kocsi. A független zeneboltok napján lesz min csodálkozniuk…

 
Lesz miből válogatni...

„Míg a vinyl lemezek hallgatását egy szertartásos ünnepi vacsorához tudnám hasonlítani, addig a CD-k leginkább a reggeli indulás előtt bekapott falatokkal állíthatóak párhuzamba” – ecseteli találóan zenehallgatói szokásai(nka)t az egyik legrégebbi, 1989-es alapítású fővárosi hanglemezbolt, a Wave Music tulajdonosa, Pápai Sándor, aki maga is lelkes gyűjtője a barázdált hanghordozóknak. Manapság persze jobbára anakronizmusnak hat, ha valaki – téves, de igen elterjedt magyar szóhasználattal – „bakelitlemezeket” vásárol. Ugyanakkor underground körökben ellenkulturális attitűddel is bírt a modern digitális technológiával szemben az analóg hanglemez felértékelődése, divatja, először a CD-k elterjedése idején, majd később a fizikai hanghordozók szinte teljes eltűnésekor.

Ha viszont nincs lemez, akkor nincs mit árusítani: a hanglemezboltok sorra húzták le redőnyeiket a ’90-es években. Hogy mégis becsábítsák az embereket az üzletekbe, s vásárlásra biztassák őket, hat éve megalapították a független lemezboltok világnapját, a Record Store Dayt, melyhez különféle akciókkal, programokkal, koncertekkel, és legfőképp exkluzív kiadványokkal csatlakoznak világszerte ezerszám a még talpon maradt elárusítóhelyek.

A rendezvények mindig április harmadik szombatjára esnek, idén az április 20-i globális eseménysoron öt budapesti lemezbolt képviseli hazánkat. A Wave Music és Neon Music/Musicland boltok kooperációjában akusztikus villámkoncertek résztvevői lehetünk a kétnapossá terebélyesedő extra nyitva tartású hétvégén. Szombaton a Wave-ben lép föl a Corrodal, Szabó Benedek, Petruska András, a Pluto és a Bermuda, a Neonnál Péterfy Bori & Love Band, Marge, valamint Rutkai Bori & Specko Jedno lesz látható, hallható. Vasárnap a Sad Kolibris, a Pegazusok nem léteznek és a The Poster Boy zenéjét élvezheti, aki a Wave-be látogat, a másik helyszínen The Somerset Boy, Egyedi Péter és Hangmás Minimál ingyenes koncerten vehet részt a nagyérdemű. De mindkét hanglemezboltban erre a napra datált különleges pólók és vászontáskák is gazdára lelhetnek – no, persze a nem mindennapi csomagolású limitált kiadású vinylek és CD-k mellett. A Nick Cave and the Bad Seeds máshol nem szereplő dalát kislemezen például csak ezen a napon lehet majd kapni, összesen 1500 példányban, ebből 15 darabot a Deep hanglemezboltban – érdemes hát korán kelni a fanatikusoknak. Katona Gábor az elsődlegesen elektronikus zenét forgalmazó üzlet vezetője szerint, bár náluk „minden nap Record Store Day”, nem csak emiatt érdemes ellátogatni hozzájuk, a DJ-ként is működő gyűjtő állítja: a vinyl lemezek az esztétikumon, vizualitáson kívül érzéki, tapintásbeli élménnyel is kecsegtetnek – nem beszélve a hangzásról, már ha ezt egy okostelefonon zenét hallgató fiatal egyáltalán érzékeli… „A hanghordozók közül bizonyítottan a vinyl a legéletképesebb, legidőtállóbb – egy évszázada velünk van már” – mutat rá a nullák és egyesek révén digitalizált formátum esendőségére a Corrodal zenekar basszusgitárosa, a szintén gyűjtő Györe Mihály. A komolyzenei profilú Concerto hanglemezbolt is több év óta kapcsolódik a nemzetközi kampányhoz, idén pedig jelentős kedvezménnyel díjazzák a webshopjukon keresztül rendelőket.

Nótári Péter, a Neon Music ügyvezetőjének tapasztalata, hogy elsősorban 20-25 év feletti gyűjtők a vásárlók, az ennél fiatalabbak nincsenek tisztában a fizikai hanghordozókkal, nem is ismerik fel azokat, többnyire létezésükről sem tudnak. Nagy Imréné Tóth Judit, a Concerto vezetője viszont úgy látja, náluk minden korosztály képviselteti magát, inkább végzettségbeli eltérést észlel. Abban viszont megegyeznek, hogy a vásárlóközönség – nemét tekintve – szinte kizárólag férfi – a mai gyűjtögetés hátterében talán az ősi vadászösztön munkál, sejti Tóth Judit, aki – persze maga is űzi ezt az értékőrző „sportot” – arról is beszámolt, hogy az utóbbi, értékesítés szempontjából nehéz éveket követően ismét javuló tendencia figyelhető meg az albumok iránti keresletben. „Aki hanghordozót vásárol, az elsősorban a drágább vinylt választja, ebben a formátumban mostanában bármit el lehet adni, míg CD-n szinte semmit” – állítja az otthonában néhány ezer hanghordozót felhalmozó Nótári, akitől azt is megtudtuk: a sokak által régóta várt Pulp-kislemez náluk beszerezhető aznap, valamint hasonlóan a tavalyihoz, élő közvetítés formájában – a Musicland Facebook-oldalán – idén is nyomon követhető lesz rendezvényük.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!