Bizarr érzés benne élni egy írónő fejében. Tudni azt, amit ki sem mond; látni azt, amire rá sem néz; álmodni arról, ami sosem volt. A litván írónő aligha vár ennél többet az olvasótól, eltekintve attól, hogy minden bizonnyal nem is vár tőle semmit.

 
Giedra Radvilavičiūtė: Ma éjjel a falnál alszom. Ford. Lacházi Aranka. Typotex, 2015.

Viszont olyan könnyedén szórja maga elé szavait és gondolatait, hogy az olvasó nem is nagyon tehet mást, mint hogy felveszi a ritmust. Na, ekkor kerül menthetetlenül abba a világba, ekkor szippantja be végleg Radvilavičiūtė személyisége, és ezért nem tudja letenni ezt a könyvet.


„Úgy rémlik, apám éppen akkoriban kezdett apránként elhagyni minket. Apránként, mondom, mert egyszerre csak a cinikus emberek hagyják el a családjukat.”


A könyv esszék gyűjteménye. A történetek ennek megfelelően éppen olyanok, akár az ajándékba kapott, vegyes ízzel töltött csokoládérudacskák: látjuk, hogy van elejük és végük, kívülről kellően csokimázasak; ám beléjük harapva sokféle hatás ér bennünket. Mintha mindegyik egyszerre volna édes és savanyú, csípős és keserű.

Ír ő mindenfélét: hogyan látja nőként a világot; miről szól egy tószt akkor, ha az elfogyasztott bor mindent összekever, legfőképpen az álmot a valósággal; s hogy Ausztriában is vilniusi idők alapján telik az élet. Amikor pedig már azt hinnénk, értjük, mire fut ki egy-egy történet, újból és mindig, folyton egy másik, elsőre oda sem illő gondolat nyílik egy véletlenszerűnek tűnő odavetéssel.

És a lényeg éppen ezekben rejlik. Az apróságokban, a finoman bánt jelzőkkel. Igen magas színvonalon, szép és leleményes nyelvi környezetben, igényes fordítói munkával. Olykor talán túlságosan is soknak tűnik egyegy gondolati leágazás, de a történet végére mégis összeáll minden.

Semmi kétségünk nem marad: szereztünk egy új ismerőst. Lett egy új barátunk a Baltikumból, és úgy tud mesélni az életéről, hogy muszáj hallgatni.

(Giedra Radvilavičiūtė: Ma éjjel a falnál alszom. Ford. Lacházi Aranka. Typotex, 2015. 225 o.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!