Séfek séfe, TV2

 
Séfek séfe, TV2

Gyomorrontásig néztük már a szakács-tehetségkutatókat, de a Séfek séfében van annyi újdonság, eredetiség és profizmus, amiért a napi függőségig rá lehet kattanni. A három csapatkapitány, Krausz Gábor, Wolf András és Vomberg Frigyes séfek karakán, szórakoztató egyéniségek, akik egymással is csipkelődnek és rivalizálnak, nem csak a versenyzőket gyalulják viccesen vagy véresen komolyan. A csapatban főzés percei épp olyan feszültek, mint az egyéni kör végén a vakon kóstolás, ami kizárja az elfogultságot, így viszont még fájóbb, ha a séfeknek épp a saját versenyzőjüket kell kidobniuk egyetlen rosszul sikerült étel miatt.

Már a maratoni válogatókat is megérte végignézni, de nem az irgalmatlan konyharémek miatt: itt ismertük meg a versenyzők személyes történeteit, ki honnan jött és miért küzd. Az éles verseny során már nincs idő ezekre, csak pár szóban kommentálhatják, hogy sikerült a rántás, vagy érzik-e már, hogy melegszik a talaj. Itt picit átlátszó a szerkesztés, már a megszólalókból sejthető, ki fog kiesni, vagy épp ki lesz, aki erre csak azért is rácáfol. Mint mikor kiszólítják egyiküket az eredményhirdetésnél, mintha haza akarnák küldeni, csak hogy nézhessük az arcát, miközben lepereg előtte az élete.

A legszebb nem is a sok művészin feltálalt „fine dining” kreáció, mert minden egyes főzés egyben madáchi dráma: harc az elemekkel – tűzzel-vízzel és a hozzávalókkal – és a saját idealizmusukkal, akár a (szakmai) fejlődéséért, akár élete álmáért küzd valaki. Ezért szorítunk jobban a tehetséges kezdőknek, akiket ugyan nem mérnek olyan szigorúan, mint a profi szakácsokat, mégis rajtuk látszik leginkább a testi-lelki harc. Ők is álmodták a legmerészebbet, mikor elhitték, hogy helyük lehet a versenyben, aminek végén a Bocuse d’Or ösztöndíj és tízmillió forint – egy saját kis büfé nyitásához épp elég pénz – várhatja őket.
 

Címkék: TV2, távkapcsoló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!