Bár a filmfolytatások többsége szinte törvényszerűen rosszabb, mint az eredeti, olykor mégis akad kivétel: ilyen a Madagaszkár 3. Ugyan nem viccesebb és nem is szerethetőbb, mégis jóval szórakoztatóbb és főleg látványosabb, mint az előző részek.

 
Állati neonparádé

Ettől azonban még „csak egy érzelmi pukipárna, amire rá lehet ülni” – ahogy Julien király mondja ma­­gáról.

Hollywoodban a 80-as évek óta bármiből csinálnak folytatást, ami hangyányit is sikeres. Ez egyrészről tudatos márkaépítés, és persze, ha a tyúk már egyszer tojt aranytojást, miért ne tojhatna még egyet? A folytatások sorát előrevetítik a producerek szemében felcsillanó dollárjelek, és minél több pénz forog kockán, annál nagyobb a nyomás az alkotókon is. Ha ellőtték már a tárat, legfeljebb önmagukat ismétlik, vagy görcsösen túl akarnak tenni korábbi művükön, esetleg megvalósítani, amit az előző részben nem sikerült, és ehhez pechünkre kétszer akkora költségvetést is kapnak. Ahogy az újdonság varázsa is egyszeri, az sem biztos, hogy ugyanazok a szereplők épp olyan jók egy másik történetben, az eredeti sikert tehát szinte lehetetlen újrázni.

A Madagaszkár 3. óriási népszerűsé­gének talán épp az a titka, hogy az első két rész nem volt túl acélos, a Toy Story, a Szörny Rt., a Jégkorszak vagy a Verdák után csak sokadik választásként vennénk le a polcról. A New York-i állatkertből megszökött, majd Madagaszkár partjainál hajótörést szenvedő vadállatok kalandja dramaturgiailag tökéletesen valószerűtlen még egy hatéves számára is. Az intelligens mese és a finom humor éppúgy hiányzik belőle a szülőknek, mint a lekezelt gyermeki elmének. A karakterek súlyozása is félrecsúszott: nem ismerek kiskorút, aki a négyből bármelyik főszereplőt, a hiú oroszlánt, a hiperaktív zebrát, a neurotikus zsiráfot vagy a fehérmájú vízilovat különösebben kedvelné, ezért nem is nagyon hatja meg őket, mi történik velük. Ellenben a mellékszereplők közül több is óriási sztár, és hét éve nincs gyerekzsúr, sem alsós sulibuli a „Riszálom úgyis-úgyis” betétdal nélkül.

A gengszter pingvinek és a riszálós makik időközben saját animációs sorozatban keltek önálló életre, és a legújabb részből is kinéz egy film a roppant bájos és eredeti cirkuszi társulatnak, akikhez útjuk során most csatlakoztak. Akárcsak az állatkerti szökevényeket, a filmet is ők mentik meg. No és a James Bondot is megszégyenítő akciók, meg a Cirque du Soleilt lepipáló, fluoreszkáló, cikázó, szédítő show-műsor, amitől még a szülőknek is kettéáll a füle a 3D-s szemüveg alatt.

(Forgalmazza a UIP-Duna Film)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!