Vajda Lajos – Világok között, Szentendre, Ferenczy Múzeum

  -
  -
- – Kép 1/2

Olyan, mint egy súlyos utazás: térben, időben, gondolatokban, érzelmekben. Érdemes elmélyedni a csaknem 150 kép előtt, mert ha figyelmesen haladunk, eljuthatunk a hangulatos, kis méretű szentendrei utcaképek szénrajzaitól, vázlatoktól, a konkrét realista ábrázolástól, a mértani formákon és a plakátterveken, az aktok és a zsidó motívumok között a szovjet avantgárd ihlette, cirill betűs plakátokig. Végül a nagyméretű, sötét hangulatú, vészjósló absztraktokig.

Vajda Lajos absztrakt expresszionista műveivel a korát megelőző egyéniség volt. A teljes életművét bemutató kiállítás egyik felirata szerint azt mondta magáról: „más fából vagyok faragva, mint az átlag”. A tárlatot végignézve: igaza volt.

Képein montázsok, maszkok, törzsi témák éppúgy megjelennek, mint a vidéki élet. Beszédesek önarcképei: jól követhető, hogyan változott a viszonya saját magához. Utolsó éveiben szénnel készítette absztrakt műveit, vastag, burjánzó „vonalait”, amelyekbe belelátni a közelgő II. világháború hangulatát, a magányosságot, a betegség általi gyötrődést, a félelmet.

A kiállításon videoinstallációk mutatják meg Vajda korszakait, felhasználva a művész képeit, és egy olyan gyereksarok is működik, amiben felnőttek is próbára tehetik rajztudásukat. „El sem tudok képzelni nála individualisztikusabb lényt. A saját életének tragikus volta jóformán élete minden pillanatában áthatotta” – mondta róla felesége, a festőművész Vajda Júlia, akinek szintén látható jelenleg kiállítása Szentendrén, a Képtárban.

 

A kiállítás 2019. március 31-ig látható.

Vajda Lajos Zalaegerszegen született, 1908- ban; négy testvére volt; gyerekkorában hat évig éltek egy Belgrád melletti kisvárosban – innen származnak a későbbi bizánci, szerb-ortodox motívumai. Már gyerekkorában jól rajzolt, tudatosan készült a pályára. A Kassák Lajos híveként alkotó festőművész-grafikus négy évig lakott Párizsban (nagyon szegényen). 1935-ben hazatért, később munkatáborba küldték, de tüdőbaja miatt három hét után elengedték; Budapesten és Szentendrén élt. 33 évesen, tbc-ben hunyt el.

 

Címkék: kritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!