Anikó #Show, RTL Gold

 
Anikó-Show - Forrás: RTL Klub Sajtóklub

Maunikának egyelőre még nem kell izgulnia, hogy letaszítják a délutáni kibeszélőshow-k királynői trónusáról, bár még jó reklámot is csinált az új műsornak azzal, hogy picit féltékenykedett fiatalabb, ráadásul soványabb utódjára. Csak a díszlet más – a műsorvezető Nádai Anikó lelkes jellemzésében „ilyen cukorkás, és pónis, és mindenféle szín és drazsé” –, most is ugyanazok a figurák ülnek be a székekbe, hogy ország-világ előtt a párjukhoz vágják, „ha nem fogysz le, elhagylak!”.

Nádai hol egy ötéves kislány, hol egy kotnyeles tini, hol a naiva szerepét játssza, és szüntelenül azt hadarja, „beszélj az érzéseidről, beszélj az érzéseidről!” (ez még szállóige lesz). Legalább finomabban „tolja a Mónikát”, mikor búcsúzáskor falvédőbölcsességgel kell kioktatni a vendégeket és a nézőket.

A marakodó házastársak viszont érzékenyen (vagy személyesen) érintik, őket jól letorkolta, hogy a közös gyerekekre tekintettel tessék megbeszélni a dolgokat – pontosan ez az, ami ebben a műsorban nem történik meg. Persze a kínos szereplési helyzetben nem is elvárható a párterápiás mélységű intimitás és őszinteség, de itt mindenki csak mondja a magáét, nem kommunikálnak, ezért hiába is szeretnék ezt a látszatot kelteni, a műsor nem hősies misszió, hogy kibékítsék az amúgy élvezettel gyűlölködő pereputtyokat.

A transzneműekről szóló adásban azonban Nádai meglepően normálisan beszélgetett a vendégekkel, noha mindenkitől megkérdezte, hogyan sikerült elfogadnod „ezt a dolgot”, és őket ugyanúgy lecukizta, mint a hozzá libasorban beküldött exvalóságshow- s barikái. De ez egyszer legalább nem csodabogarakat mutogattak, hanem emberi és hétköznapi történeteket, amiknek valóban lehet empátianövelő és előítélet-lebontó hatásuk.

Többségében azért a mondvacsinált cirkusz és az agysejtpusztítás megy, csak (egyelőre) nem a hajtépős, „felrúglak, köcsög!” stílusban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!