Így szerettek ők – irodalmi koncertszínház, Városmajori Szabadtéri Színpad

 
Így szerettek ők - A darab július 25-én látható legközelebb a Városmajori Szabadtéri Színpadon, majd országos turnéra indul - Fotó: Éder Vera

„Tudom, hogy szeretett, tudta, hogy szeretem. A többi nem rajtunk múlott” – írta József Attila szerelmének, Kozmutza Flórának a halála napján kelt búcsúlevelében. A mondat üt az Így szerettek ők című kétrészes, Kaláka-dalokkal teli, irodalmi estnek is beillő darabban, amely Nyáry Krisztián köteteiből készült.

A költőket, írókat és múzsáikat két színészházaspár alakítja, Gryllus Dorka és férje, Simon Kornél, valamint Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter. A sokszor viharos szerelmi viszonyokat az ismert versek megzenésített változatai egészítik ki, házigazdaként pedig Nyáry is a színpadon van: egy tonettszéken üldögél, felolvas a szövegkönyvből, időnként pedig a lábával üti a taktust.

Az előadás „családias”: a rendező, Kőváry Katalin, férje, Gryllus Dániel, a Kaláka oszlopos tagja, lányuk pedig az egyik főszereplő. Gryllus Dorka könnyed és humoros (főként, amikor a 80 éves Prielle Kornéliát idézi meg), Nagy-Kálózy Eszter hozza a rutinos profit, az állt neki a legjobban, amikor dühös Kosztolányinéként beolvasott a fiatal szeretőnek. Rudolf Péter a szokásos magas színvonalon vicces és szerethető, Simon Kornél viszont kissé szürke.

A két színésznő eredeti hagyatékokból származó, gyönyörű ruhákban játszik, a különböző női karaktereket más-más kendőkkel jelezve.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!