Talán nem túlzás az évtized kultúrtörténeti szenzációjaként hírül adni: előkerült egy 113 éve lappangó Csontváry-remekmű, a Traui tájkép naplemente idején című festmény!

  <h1>Csontváry festménye…</h1>-
  <h1>…s a hely, ahol ma állna a vászon</h1>-

Csontváry festménye…

- – Kép 1/2

Ennek a képnek a története legalább olyan különleges, mint zseniális festőjének, Csontváry Kosztka Tivadarnak az élete, meganynyi titok, megannyi rejtély. Csupán csak jellemzőül: hogy ez a kép egyáltalán létezik, az a Csontváry által saját kezűleg írt katalógusai közül is csupán csak az egyikből volt tudható. E szerint Trauban, a mai Trogirban öt festményt készített, de ezekből csak négy volt ismert.

A festmény több mint száz évig maradt rejtve a nagyközönség előtt. Idén nyáron egy ismeretlen magángyűjtő kereste meg a Virág Judit Galériát azzal, hogy értékesíteni szeretne egy évtizedek óta a családja birtokában lévő Csontváry-művet. A kép hátoldalán szereplő felirat szerint a művész nővére, Kosztka Irén 1922-ben ajándékozta a festményt Geist Gáspárnak, a csákói kastély tulajdonosának, aki a magyar lósport kiemelkedő képviselője volt, és emellett éles szemű, kiváló érzékkel megáldott műgyűjtő. A festmény az ő tulajdonában volt az 1972- ben bekövetkezett haláláig. Ez után, 1990-ig Geist Gáspár örököseinél volt a festmény, 1990-től pedig egy magát megnevezni nem kívánó gyűjtőnél. Ő adja most el a képet.

Utoljára a hazai árverések történetében minden korábbinál magasabb áron: 230 millió forintért kelt el 2006 decemberében egy ugyancsak addig ismeretlen Csontváry-kép, a Szerelmesek találkozása. A mostani, karácsonyi aukción a Traui tájkép naplemente idején című képet ugyan „csak” 80 millióért indítják, de a szakértők 130-240 millió forint közé várják az árát.

Címkék: kultúra, festészet

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!