Tudjuk jól, ha egy kérdésre nem akarunk egyértelműen válaszolni, a hallgatás rossz megoldás. Helyette mellé kell beszélni. Margitay Tihamér Az érvelés mestersége című könyvében remek példákat hoz arra, miként kerülhetjük ki a nyílt választ. De saját mindennapjainkból is felidézhetünk eseteket. Íme a mellébeszélés típusai.

A támadás. Ilyenkor válasz helyett egyszerűen felelevenítjük valamilyen régi sérelmünket. Nem baj, ha semmi köze az adott dologhoz. A vitákban főleg a nők alkalmazzák. Egyetértés a motivációval, miközben a kérdésre nem válaszolunk. Pl.: Egyetért az adóemeléssel? Válasz: Tényleg aggasztó, hogy az adófizetőkre újabb teher nehezedik, az állami kötelezettségek fenntarthatósága miatt.

Beszélni kell az előzményekről. Jó hosszan, példákkal. Pl.: Tényleg lebontják majd a stadiont? Válasz: Hatvan évvel ezelőtt a társadalmi igények kielégítésére épült ez a remek létesítmény, amely ma már kulturális érték… stb., stb.

Fel kell sorolni alternatívákat, anélkül, hogy állást foglalnánk. Pl.: Lesznek kapuk az autópályán? Válasz: Az autópályák építési költségeinek megtérüléséhez több módszert is alkalmazhatunk. Lehetséges például a matricák felragasztása, lehet a kapus rendszert választani, vagy akár azt is, hogy az autósok a határon fizessenek pályahasználati díjat.

Értsen egyet a kérdés előfeltevésével. Pl.: Támogatja Kovács Géza jelölését, az ismert jogászét, aki megszervezte a jogászakadémiát? Válasz: A jogászakadémia létrehozása valóban nem csupán a szakma, de az egész társadalom szempontjából is komoly jelentőséggel bír.

Érzékeltetni kell, hogy tudnánk válaszolni, de nem akarunk. Pl.: Hogyan lehet megelőzni az ilyen katasztrófákat? Válasz: Környezetvédelmi szakemberekből álló szakértői gárdánk részletes és mindenre kiterjedő tervet dolgozott ki a hasonló esetek elkerülésére.

Soroljuk fel azokat a követelményeket, amelyek teljesülése ideális lenne. Ne zavarjon egyáltalán bennünket, hogy együttes megvalósulásuk logikailag lehetetlen. Pl.: Miért kellett adót emelni? Válasz: A költségvetés célja az életminőség jövőbeli javításának előkészítése a lehető legszélesebb körben, az állami feladatok magas szintű végrehajtására a fedezet megteremtése, és a gazdaság további növekedésének biztosítása.

Ha sikerült begyakorolni a fenti technikákat, máris egy fényes közéleti pálya kezdetén állunk. De a mellébeszélés fortélyait nem csupán a politikában, hanem a mindennapokban, a családi vitákban is remekül lehet hasznosítani. Mindent bele!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!